Протестантите и католиците в Северна Ирландия обявиха историческо споразумение, което отваря пътя за сформиране на съвместно управление.

Това ще стане на 8 май, новият срок, който двете страни определиха, след като досегашният изтече днес.

Великобритания веднага предприе стъпки за удължаване до май на мандата на общото събрание на Северна Ирландия, което трябва да избере управленската администрация от 12 членове. Проектозаконът трябва да мине и през двете камари на британския парламент до утре.

Споразумението последва четири години и половина на застой. На масата за преговори се изправиха Демократична юнионистка партия на Йън Пейсли, представляваща британските протестанти и Шин Фейн, представляващи ирландските католици.

След като в продължение на години преговорите се водеха чрез трета страна, днес лидерите на двете партии седнаха на една маса в Белфаст, но без да си стиснат ръцете, както посочват представители и от двете страни.

И Йън Пейсли, и Гери Адамс изтъкнаха значението на това споразумение.

След продължителен и труден период в нашата провинция вярвам, че пред нас се откриват огромни възможности, каза Пейсли. Неговата пария отказваше да поддържа директни контакти с Шин Фейн заради връзките й с Ирландската републиканска армия ИРА.

Според 58-годишния Адамс, ветеран от ИРА, споразумението отбелязва началото на нова ера на острова.

И двамата казаха, че заместниците им веднага ще започнат преговори за съставяне на обща управленска платформа.