Протести в Израел блокираха главни магистрали в цялата страна и протестиращи се изправиха срещу полицията във вторник, съобщава "Ройтерс". През това време коалиция на премиера Бенямин Нетаняху настоява за оспорван законопроект, който се стреми да ограничи властта на Върховния съд в страната. Именно този законопроект е причината за безпрецедентните протести. Той е ударил икономиката и е предизвикал загриженост за демократичното здраве на страната сред западните ѝ съюзници.

Полицаи на коне и водни оръдия се опитват да успокоят протестите. От израелската полиция казват, че са арестувани най-малко 42 души. Планирани са нови протести през целия вторник, включително на главното международно летище Бен Гурион.

Припомняме, че законопроектът е приет на първо четене в Парламента на Израел късно в понеделник. Опозиционните депутати са освиркали решението. Ако бъде приет в сегашния си вид, той би ограничил правомощията на Върховния съд да отменя решения, взети от правителството, министрите и избрани служители, ако са неразумни.

Кнесетът на Израел одобри ключова клауза от спорната реформа на съдебната система

Кнесетът на Израел одобри ключова клауза от спорната реформа на съдебната система

Напрежението не стихва

Някои членове на партията на Нетаняху очакват гласуването по законопроекта да приключи преди почивката на Кнесета за лятото на 30 юли. Според тях законопроектът може да бъде смекчен преди да бъде подложен на окончателно гласуване. Обаче ръководителят на комисията по конституция, право и правосъдие на Кнесета Симча Ротман каза, че се съмнява, че може да се очакват значителни промени.

Припомняме, че Вашингтон призова Нетаняху да постигне широки споразумения относно съдебни реформи. Тези реформи трябва да запазят израелските съдилища независими.

Нетаняху досега не е посочил, че отново ще отложи законодателството и омаловажи икономическите последици от него.

Ръководителят на "Хистадрут", най-големия профсъюз в Израел, Арнон Бар-Дейвид призова Нетаняху да не допуска екстремизъм. "Къде водите държавата Израел? Какво наследство ще оставите след себе си? Сложете край на този луд хаос", апелира той.

Израел отказва да приеме спорната съдебна реформа

Израел отказва да приеме спорната съдебна реформа

Подкрепа от испанския премиер за протестите