Поддръжници на опозицията в Албания излязоха на протест, като хората настояват за оставката на премиера Еди Рама и го обвиняват в корупция, предаде "Ройтерс".

Хиляди привърженици на Демократичната партия се събраха пред офиса на Рама, а по-късно и пред кабинета на кмета на Тирана, който също е от Социалистическата партия на премиера, като замеряха сградата на правителството и кметството с бензинови бомби.

Полицията е потушила пожарите от бомбите и не се съобщава за ранени или по-сериозни сблъсъци между полиция и протестиращи, които също пискаха освобождаването на опозиционния лидер Сали Бериша, който беше държан под домашен арест и разследван за предполагаема корупция, докато беше министър-председател между 2005-2013 г.

Обвиниха в корупция бившият премиер на Албания Сали Бериша

Обвиниха в корупция бившият премиер на Албания Сали Бериша

Освен това му е забранено и да напуска страната

Бериша отрече да е извършил нарушение, като обвини Рама в политическа вендета, целяща да накара опонентите да млъкнат. Настоящият предмиер на няколко пъти е отричал това обвинение, като все още прокурорите не са решили дали да повдигнат официални обвинения срещу Бериша.

Чрез видео връзка Бериша каза, че "Албания е единствената страна в Европа, чиито опозиционен лидер е под политически арест без никакви факти, доказателства или документи" и посочи, че Еди Рама иска "Албания без албанци, без опозиция и без правосъдие".

Бериша призова поддръжниците си да участват в протеста, за да принудят правителството да проведе предсрочни избори.

Рама е на власт от 2013 г. и оттогава печели всички парламентарни и местни избори.

Антиправителствен протест в Албания

Антиправителствен протест в Албания

Организатори са Сали Бериша и Илир Мета