Протестите срещу крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) набират скорост след съобщението, че двама високопоставени членове на партията са се присъединили към среща за обсъждане на планове за масово депортиране на граждани от чужд произход, предава "Ройтерс".

Въпреки че партията отдавна се противопоставя на имигрантите с предложенията за "неасимилирани граждани" да бъдат депортирани в "моделна държава в Северна Африка", съобщава Correctiv, някои ги сравняват с първоначалния план на нацистите да депортират европейски евреи в Мадагаскар.

"Линията отдавна е премината", каза протестиращият Стефан Калш на демонстрация в Кьолн във вторник вечерта, където много протестиращи призоваха партията да бъде забранена.

Това беше последната вълна от протести в страната, които привлякоха десетки хиляди миналата седмица. На някои присъстваха високопоставени служители като канцлера Олаф Шолц и външния министър Аналена Бербок.

AfD, която е на второ място в проучванията в национален мащаб, отрече плановете да са политика на партията. Ко-лидерът Алис Вайдел се раздели с един от своите съветници, които участваха в разговорите.

Въпреки това шефът на германската разузнавателна служба Томас Халденванг предупреди за екстремистки движения в AfD, която е под наблюдение на службите за сигурност.

Докладите за плановете предизвикаха широко осъждане от политически лидери. Шолц призова демократите да се противопоставят на крайнодесните "фанатици", докато Халденванг призова "мълчаливото мнозинство" да се събуди.

"Благодарен съм, че десетки хиляди хора излизат по улиците в цяла Германия тези дни срещу расизма, речта на омразата и в полза на нашата либерална демокрация", каза Шолц в социалната медийна платформа X в сряда.

"Ние, демократите, сме много - много повече от тези, които искат да разделят", добави той.

Вайдел във вторник атакува това, което тя нарече използването на доклада Correctiv за погрешно представяне на AfD. Тя каза, че партията има за цел да изчерпи всички законови средства за предотвратяване на нелегалната миграция, ограничаване на натурализацията и депортиране на мигранти, заподозрени в тероризъм.

"Който има германско гражданство, принадлежи без съмнение и без съмнение към германската нация", каза Вайдел на пресконференция. "И точно затова германското гражданство не може да се продава евтино и да се раздава с лейка."

Партията се фокусира повече тази година преди изборите за Европейски парламент и трите провинциални избори в Източна Германия през септември, където е на първо място в анкетите. Очаква се това да направи много по-трудно за основните партии, които са изключили възможността да работят с AfD, да формират работещи правителства.

Подкрепата за 11-годишната AfD скочи през последната година, тъй като тя се възползва от недоволството от справянето на управляващата коалиция с множество кризи, от войната в Украйна и инфлацията до обществените услуги, претоварени от имиграцията.

Публичните борби превърнаха правителството на Шолц в едно от най-малко популярните в съвременната германска история.

Все още няма доказателства докладът на Correctiv да е навредил на подкрепата за AfD, която остана стабилна в проучванията, публикувани тази седмица.

Политическите анализатори казват, че силата на AfD вече е повлияла на политическия дебат, допринасяйки за по-твърда политика и реторика относно нелегалната миграция.

Политиците тази седмица обсъдиха възможността да поискат от конституционния съд да забрани AfD, въпреки че повечето се съгласиха, че рискува обратен ефект. Препятствията пред забраната са високи и партията може да спечели от представянето си като жертва на властта.

Германски фермери протестират в Берлин срещу по-високите данъци
Обновена

Германски фермери протестират в Берлин срещу по-високите данъци

Натискът върху върху коалицията на канцлера Олаф Шолц се засилва