боснаНад 5000 души протестираха пред австрийското и сръбското посолство в Сараево с искане да бъде освободен на бивш генерал, съобщи БНР. Според Белград той е отговорен за смъртта на невинни по време на конфликта в бившата югославска република през 90-те години. Сараево изпрати протестна нота до Сърбия заради случая.

Няколко хиляди човека скандираха пред австрийското посолство в Сараево, викайки "Върнете ни Йово" и "Йово обратно вкъщи". Йован Дивляк бе задържан от австрийските власти по искане на Сърбия, която го смята за пряко отговорен за нападението над неин военен конвой, който се изтеглял от Сараево през 1992 година.

Белград твърди, че генералът от резерва е пряко отговорен за смъртта на над 40 войници и офицери, които са били убити от засада от босненските мюсюлмански части. Според Сараево обаче убитите не са толкова много, а Белград злоупотребява с фактите от недалечното минало.

Йован Дивляк е сърбин, който преминал на страната на босненските мюсюлмански части и станал генерал в армията на бившата югославска република. Интелектуалци в Сараево твърдят, че в момента Белград предприема систематично пренаписване и ревизиране на събитията от 90-те години.

Дивляк е третият високопоставен босненски представител, който бе задържан по искане на Сърбия през последната една година чрез разпространена бюлетина на Интерпол.