Протестиращи срещу пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон блокираха музея "Лувър" в Париж, предизвиквайки разочарованието на многобройните посетители, съобщава "Ройтерс".

С мирна демонстрация срещу плановете повечето французи да работят още две години до 64-годишна възраст, за да балансират пенсионния бюджет, малък брой протестиращи се събраха пред стъклената пирамида на Лувъра.

"Пенсионирайте се на 60 - работете по-малко, за да живеете по-дълго", гласяха част от издигнатите от тях плакати, докато опашка от разочаровани туристи се извиваше пред музея.

"Идваме от всяка точка на света с децата си, за да посетим този музей и е нелепо, че 20 души блокират входа", възнегодува мексикански турист.

Ярост и насилие на френските протести срещу пенсионната реформа

Ярост и насилие на френските протести срещу пенсионната реформа

Облечени в черно радикални демонстранти чупят прозорци на банки, магазини и заведения

"Наистина разбирам целта им и е напълно честно. Но всички бихме искали да видим "Мона Лиза", отбеляза и посетителка от Лондон.

Служители на Лувъра бяха сред протестиращите пред известния музей. Един от гидовете на музея излезе с обръщение към посетителите, изразявайки надежда, че те разбират мотивите им.

Поредният протест идва ден преди десетия кръг от национални стачки и улични шествия.

Парижката полиция обяви, че прави необходимото, за да предотврати блокиране на достъпа до друг знаков музей в града - "Помпиду".

През последните седмици социалните вълнения във връзка с промените относно пенсионната система на френския президент Еманюел Макрон прераснаха в изблици на насилие в Париж и други градове в страната.

Макрон обясни на французите, че няма да отстъпи

Макрон обясни на французите, че няма да отстъпи

Френското правителство няма да се поддаде на проявяващите насилие в битката за пенсиите