Облечени в черно протестиращи са трошили витрини на банки, търговски обекти и прозорци на коли във Вашингтон по време на церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент, съобщават световните осведомителни агенции. 

Това е станало по време на протестно шествие към Капитолия, сградата на американския конгрес. 

Протестиращите са крещели "Майната ти, Доналд Тръмп" и "Чии улици? Нашите улици". Обръщали са кофи за боклук. Разбили са прозорец на обект на "Макдоналдс", както и на Bank of America. Протестиращите са се разбягали, влезли са в сблъсъци с полиицята. Тя е използвала сълзотворен газ срещу тях.

Група протестиращи са шествали, носейки голям транспарант начело, на който пише "Нека да накараме расистите да се страхуват отново". 

Около 100 протестиращи са се опитали да блокират порта близо до маршрута на парада, организиран за встъпването в длъжност на Доналд Тръмп във Вашингтон.

Те са призовали за реакция на измененията на климата и държат плакати, на които пише "Противопоставяй се на Тръмп, климатична справедливост сега".

Има скандирания като "Така изглежда демокрацията!".

Полицията пази алеята отворена за притежателите на билети, за да могат да стигнат до желаните места.

Докато демократите ще носят специални копчета на церемонията по полагане на клетва като тих протест срещу опитите на републаканците да отменят здравната реформа на отиващия се президент Барак Обама.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) Нанси Пелоси поиска демократите да покажат солидарност при полагането на клетва от Тръмп и да носят копчетата.

Повече от 50 конгресмени от Демократическата партия планират да бойкотират церемонията. Като причина за това някои от тях изтъкват критиките на Тръмп срещу Джон Люис, конгресмен от Джорджия и активист за граждански права, който постави под въпрос легитимността на Тръмп като следващ президент на САЩ.