Протестиращи унищожават и поругават статуи на Христофор Колумб в Масачузетс и Вирджиния във вторник вечер в акт на солидарност с коренното население, съобщава The Hill.

Мемориалът с височина 8 фута в Ричмънд е свален с въжета и влачен до близкото езеро. Съобщава се, че за кратко е и запален. Основата на статуята е покрита с графити, а протестиращите държат надписи, "Тази земя е земята на Пухатан" и "Колумб е представител на геноцида".

Импровизиран надгробен надпис също е поставен пред потъналата във водата статуя, "Расизъм. Няма да ни липсваш."

Протестиращите в Ричмънд коментират, че афроамериканците и коренното население са изправени пред бял и институционализиран расизъм в САЩ, откакто Колумб за първи път стъпва на континента.

Ванеса Болин, член на Обществото на коренното население на Ричмънд, говори пред тълпата по-рано през нощта, според Times-Dispatch. "Този континент е изграден върху кръвта и костите на нашите предци, но е изграден от гърба и потта, сълзите и кръвта и костите на африканците. Не сме тук, за да отвлечем вашето движение. Тук сме за солидарност. "

Друг оратор Джоузеф Роджърс спомена геноцида, извършен от бели колонизатори като Колумб срещу коренните американци. "Не можем да се преборим с бялото надмощие, без да признаем едни от най-ранните жертви на този континент".

Друга статуя на Колумб е обезглавена в Бостън, в парка, кръстен на него, според CBS Boston.

Паметниците на Колумб отдавна са цел, тъй като критиците твърдят, че пътуването му до континента започва трансатлантическата търговия с роби и е довело до европейска колонизация на местните народи.

Няколко щата избраха да преименуват федералния празник, почитащ Колумб, в празник, наречен Ден на коренните народи.

Смъртта на Флойд засили международния натиск за премахване на исторически паметници или статуи в чест на фигури, свързани с потисничеството и расизма.

Конфедеративните паметници в чест на фигури като Робърт Лий са цел на протестиращи във Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина, Тенеси и Мисисипи.

По-рано протестиращи в Белгия подпалиха статуя на крал Леополд II, чието управление е от 1865 и 1909 г. и който е известен с потисническото си управление над това, което сега е Демократична република Конго. Конго е негова лична собственост, преди да стане белгийска колония. Около 10 милиона конгоанци са загинали заради Леополд.

Антверпен официално премахна статуята му във вторник.

Антверпен премахна статуя на крал Леополд II след антирасистки протест

Антверпен премахна статуя на крал Леополд II след антирасистки протест

Движението се възползва от протестите в САЩ