Протестиращите в Иран в неделя призоваха за тридневна стачка през следващата седмица, съобщи "Ройтерс".

Изявлението им бе направено след обявеното закриване на моралната полиция. Все още обаче новините за това затваряне са противоречиви, а самите демонстранти са скептично настроени, че това би донесло желаните от тях промени. 

Няма официално потвърждение от Министерството на вътрешните работи, което отговаря за моралната полиция, а иранските държавни медии по-рано уточниха, че прокурорът Мохамад Джафар Монтазери не отговаря за надзора на полицията.

Висши ирански служители многократно са заявявали, че Техеран няма да промени задължителната политика на Ислямската република за носене на хиджаб, която изисква жените да се обличат скромно и да носят забрадки, въпреки 11-седмичните протести срещу строгите ислямски разпоредби.

Иран разпусна моралната полиция

Иран разпусна моралната полиция

След месеци на протести в цялата страна

Моралната полиция - известна официално като Gasht-e Ershad, или "Насочващ патрул" - беше създадена от твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад, за да "разпространи културата на скромност и хиджаб" - задължителното покриване на главата при жените. Отрядите започнаха да патрулират през 2006 г.

Новината за премахването ѝ идва ден, след като Монтазери съобщи, че се обмислят промени в закона, задължаващ жените да покриват главите си с хиджаб.

Водените от жени демонстрации, наречени "бунтове" от властите, започнаха след смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, след като беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло.

След смъртта на Амини нарастващ все повече жени в Иран отказват да носят хиджаб, особено в модерната северна част на Техеран.

Носенето на хиджаб стана задължително за всички жени в Иран през април 1983 г. - четири години след революцията от 1979 г., която свали подкрепяната от САЩ монархия.

Блинкън: САЩ подкрепят протестите в Иран и Китай

Блинкън: САЩ подкрепят протестите в Иран и Китай

За Вашингтон човешките права остават основен приоритет

Вчера президентът Ибрахим Раиси заяви, че републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, но има методи за прилагане на Конституцията, които могат да бъдат гъвкави.

След въвеждането на закона за хиджаба и с промяната на нормите за облекло стана обичайно да се виждат жени, обути в тесни дънки и с широки, цветни забрадки.

Днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън декларира подкрепа за демонстрантите в Иран в борбата им за граждански права.