Хиляди хора от цяла Украйна се събраха в близост до парламента на Украйна, "Върховната Рада", за да подканят народните представители да приеме закон, който ще лиши украинските депутати от имунитета им от наказателно преследване, съобщава "Киевпост".

Протестиращите искат създаването на антикорупционни съдилища и приемането на нов избирателен закон, целящ да намали влиянието на супер-богатите бизнесмени или олигарси на Украйна върху бъдещите избори.

Началникът на полицията в Киевския район, Андрий Кришченко коментира, че около 6 000 души са присъствали на митинга.

Стотици полицейски служители и националната гвардия създадоха кордон между протестиращите и сградата на Радата.

В митинг присъстват членове на Движението за нови сили, Баткившина, Свобода, Национален корпус, Самопомич, Автомайдън, Пакет за реформиране и реанимация и доброволчески батальони на Донбас.

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, остър критик на украинския президент Петро Порошенко, говори на митинга.

Организаторите на протеста заявяват, че протестът няма да приключи, докато не бъдат изпълнени техните искания. Саакашвили каза още, че Порошенко трябва да подаде оставка, ако властите не приемат исканията на протестиращите.

Президентът Порошенко заяви, че уважава правото на протестиращите да отправят исканията си, но призовава полицията да гарантира, че протестите остават спокойни.

"Това е изключително важен метод на демокрация, разбирам действията и уважавам участниците. Но за мен е изключително важно и настоявам, че всички правоприлагащи органи гарантират, че тези действия са само с мирен характер ", коментира Порошенко на съвместна пресконференция с президента на Малта Мари-Луис Колиър Прек.

"В никакъв случай не може да се каже, че безотговорни политици повтарят трагичните събития, настъпили на 31 август 2015 г., които доведоха до смъртта на четирима служители на националната гвардия", допълва Порошенко.

Председателят на "Върховната Рада" Андрий Парбиби, първоначално отказа да включи законопроект за депутатския имунитета в дневния ред на парламента, но по-късно се съгласи.

В резултат на сблъсъци, поне един полицай е ранен, съобщава в същото време "РИА новости". Министерството на вътрешните работи заявява, че предприема мерки за стабилизиране на ситуацията и обещава да "приведе всички отговорни пред правосъдието".

Между полиция и протестиращи е възникнал скандал, по време на който демонстрантите повреждат метални бариери, както и метална детекторна рамка. Освен това протестиращите са отнесли и няколко метални щита от униформените.

Участниците в митинг разказват пред "РИА Новости", че непознати хора са пръскали газ по време на сблъсъка.

Няколко протестиращи са потърсили лекарска помощ и са отведени с линейка. Един от участниците е в безсъзнание и около 10 души са потърсили помощ.