Протестиращите край сградата на парламента на Украйна са издигнали повече от 50 палатки в района, съобщават местните медии.

Около 500 протестиращи остават в района, след като протестна демонстрация срещу корупцията, на която присъстваха няколко хиляди души вчера, премина в сблъсъци с полицията.

Протестиращи в Украйна искат отмяна на депутатския имунитет

Протестиращи в Украйна искат отмяна на депутатския имунитет

Стотици полицейски служители и националната гвардия създадоха кордон между протестиращите и сградата на Радата

Протестиращите настояха за създаването на съд, натоварен единствено с борбата с корупцията и призоваха украинските депутати да бъдат лишени от имунитет от наказателно преследване.

Бившият президент на Грузия Махаил Саакашвили, който доскоро беше губернатор на украинската Одеска област, преди да подаде оставка през миналата година, обвинявайки държавното ръководство на страната в корумпираност, беше един от водещите лица на протеста вчера.

Саакашвили беше лишен от украинско гражданство, докато беше извън страната през юли. Той влезе отново на територията на Украйна през граничен пункт с Полша през миналия месец по време на масова разпра между свои привърженици и гранични служители.

Сблъсъци на протеста в Киев

Сблъсъци на протеста в Киев

Около 5000 недоволни се събраха вчера

Русия, чиито отношения със съседна Украйна се сринаха, след като тя анексира Крим в отговор на свалянето от власт на проруския президент Владимир Янукович през 2014 г., изтъкна, че настоящото положение в Киев изглежда нестабилно.

"Ние следим внимателно събитията там", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като допълни: "Положението е далеч от стабилно. Това е очевиден факт."

Украинската армия се сражава с проруските сепаратисти през последните три години в Донбас.

Саакашвили беше начело на Гурзия по време на кратката война с Русия през 2008 г., по време на която страната му загуби контрол върху Абхазия и Южна Осетия, които граничат с Русия.