Трима души, сред които и един полицай, загинаха по време на антиправителствените протести в Египет, съобщи АП.

Демонстрантите, нарекли акцията си "Ден на гнева" излязоха през вчерашния ден по улиците на египетските градове с искания за подобряване на икономическата ситуация в страната и предоставяне на по-голяма политическа свобода.

В началото протестите протичаха мирно, какъвто е бил и първоначалният замисъл на организаторите, но привечер на площад Тахрир в Египет към полицията политат камъни, демонстрантите започват да събарят загражденията. Един полицай е бил ранен в главата от хвърлен камък и по-късно е починал от раните си.

Други двама демонстранти са загинали в град Суец, североизточната част на Египет. По данни на полицията единият от тях се е натровил от сълзотворния газ,  използван от полицията за разгонване на протестиращите, а вторият е бил улучен от камък.

Вдъхновеният от събитията в Тунис протест започна пред сградата на Върховния съд, като един от лозунгите на протеста беше „Тунис е решението!". По информация на силите за сигурност между 20 и 30 000 полицаи са били мобилизирани само в центъра на града.