Ирански дисиденти обявиха в четвъртък, че стоят за хакерските атаки срещу хиляди камери за наблюдение около столицата Техеран и десетки правителствени уебсайтове, съобщи Fox News.

Това се случва, докато бунтовниците засилват борбата си срещу режима на фона на масирани антиправителствени протести.

Mujahedeen-e-Khalq (MEK) заяви, че е свалил 5000 камери около столицата и е ударил 150 общински уебсайта като част от мащабна кибератака, съвпадаща с годишнината от смъртта на великия аятолах Рухола Хомейни.

Протести и безредици в Иран заради цените на хляба

Протести и безредици в Иран заради цените на хляба

Държавата обмисля купони

Асошиейтед прес съобщи, че иранските държавни медии са признали за проблемите с камерите и комуникационните системи, използвани от града.

Хакерските атаки се случват на фона на продължаващи протести срещу режима в Иран, предизвикани от повишаване на цените на храни и други жизненоважни стоки, както и срутване на сграда в Абадан, при което загинаха най-малко 34 души.

Видеоклиповете, публикувани онлайн, показват, че десетки протестиращи скандират антиправителствени лозунги на улицата - сцени, които се превърнаха в редовно явление в страна, където има признаци на значително недоволство от начина, по който авторитарното правителство се справи с COVID-19 и икономиката.

19 загинали и 10 арестувани след срутването на сграда в Иран

19 загинали и 10 арестувани след срутването на сграда в Иран

37 души са спасени и издирването на оцелели продължава

Групите на съпротивата обявиха в социалните мрежи, че "революцията е на път" и определиха трагедията с рухналата сграда в Абадан като "проявление на 43-годишното управление на клерикалния режим, който не донесе на иранския народ нищо друго освен престъпност, корупция и кражби".