Съперниците на САЩ се подготвят да създадат несигурност относно валидността на резултатите от президентските избори на 5 ноември, предвиждайки оспорвани избори, заяви в понеделник високопоставен представител на американското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

По време на брифинг пред журналисти за дейностите на Русия, Китай, Иран и Куба за влияние върху изборите, представители на разузнаването заявиха, че "актьори на чуждо влияние" вероятно ще се опитат да посеят съмнение в резултатите.

Според разузнавателните агенции на САЩ, Русия и Иран вече са направили опити да повлияят на избирателите по време на тазгодишната президентска кампания, докато Китай се е съсредоточил върху влиянието върху местни избори, включително в кампаниите за Конгреса.

Тези чуждестранни актьори вероятно ще се опитат да използват несигурността около оспорваните избори, за да подкопаят доверието в изборния процес и да задълбочат разделенията в американското общество, посочва представителят на разузнаването.

Русия се е фокусирала върху насърчаване на американците да се противопоставят на проукраинските политики, докато Китай се стреми да повлияе на "десетки" местни избори. В същото време Иран има за цел да насърчи подкрепата за вицепрезидента Камала Харис, кандидата на Демократическата партия.

Куба също се очаква да се насочи към латиноамериканските и испаноговорящите избиратели в социалните медии, като промотира кандидати, които тя смята за благоприятни за нейните интереси.

Представителите на американското разузнаване увериха, че избирателните системи на САЩ са по-защитени от всякога, като изборната инфраструктура е "по-сигурна от предходните изборни цикли".

Войната в Украйна подпалва президентските избори в САЩ

Войната в Украйна подпалва президентските избори в САЩ

И преди беше ясно, че украинската кауза силно зависи и от изхода на предстоящите президентски избори в САЩ... Сега обаче започва да се забелязва и обратен процес