Израелските политически партии в четвъртък представиха окончателните си списъци с кандидати за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 1 ноември, съобщи "Ройтерс".

Израел отива на предсрочни избори на 1 ноември

Израел отива на предсрочни избори на 1 ноември

Това ще са петите поред избори в страната за по-малко от четири години

Досега проучванията показват, че нито един от лагерите не печели абсолютно мнозинство в 120-местния Кнесет на Израел. Резултат, който според анализаторите може да остави Израел пред още много месеци на политическа несигурност, докато икономическите проблеми и проблемите със сигурността нарастват.

"Израел е в режим на политическа криза от 2019 г. насам. Това има дълбоки последици за правенето на политики във всички области. Страната плаща висока цена", каза президентът на Израелския институт за демокрация Йоханан Плеснер.

Израел разпуска парламента и се стяга за избори

Израел разпуска парламента и се стяга за избори

Страната е все по-близо до петите си подред избори за по-малко от четири години

Той отбеляза отдавна необходимите икономически, образователни и транспортни реформи, които ще помогнат за намаляване на растящите разходи за живот и ще разширят работната сила в Израел.

Експремиерът Бенямин Нетаняху, който беше на власт от 2009 г. до 2021 г., в сряда обеща да формира "силно, стабилно и национално" правителство, което обеща да "потуши тероризма, да възстанови националната гордост и да намали разходите за живот".

Но докато неговата партия "Ликуд" вероятно ще бъде най-голямата в парламента, последните социологически проучвания показват, че неговият лагер, състоящ се от още три фракции, не достига между едно и четири места за убедително мнозинство.

В същото време лагерът на премиера Яир Лапид е настроен за още по-слаби резултати и различните му партии изключиха членство в коалиционно правителство на Нетаняху.

"За съжаление, плъзгане в шеста предизборна кампания след петата не е немислимо. Това не е научна фантастика", каза Плеснер.

Припомняме, че дотам се стигна, след като на 30 юни израелските депутати гласуваха за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 1 ноември.

Това ще са петите поред избори в страната за по-малко от четири години.

До провеждането на вота външният министър Яир Лапид е министър-председател.

Израел тръгна към избори

Израел тръгна към избори

Правителствената коалиция се разпадна

Нафтали Бенет сложи край на рекордното управление на Бенямин Нетаняху преди година, като сформира рядък политически съюз от десни, либерали и арабски партии, който се провали през последните месеци заради вътрешни междуособици, определи предстоящите избори като битка между умерените и подкрепяните от Нетаняху екстремисти.

Надеждите на Нетаняху пък са да счупи собствения си рекорд и да спечели шести мандат.