Причината за напрежението между Русия и САЩ заради Сирия е, че "американците не бяха в състояние ефективно да разделят терористите от умерените”. Това коментира посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов пред брюкселското издание EurActiv.

Русия и САЩ, с оглед всички трудности и усложнения заради многостранния конфликт в Сирия, успяха да се разберат за много неща. И те излязоха с редица съвместни документи, които подписаха. По някаква причина САЩ бяха доста колебливи, меко казано, да ги направят достояние на обществеността, и да потърсят подкрепата, както ние предложихме, на Съвета за сигурност на ООН. Но те изтекоха така или иначе от американците и сега са в публичното пространство”, подчерта Чижов.   

„Проблемът е, че за съжаление САЩ не е в състояние или не желае да изпълни онези ангажименти, които държавният секретар Джон Кери всъщност подписа. Сред тях основният въпрос е разделението между т. нар. умерена опозиция и терористичната групировка „Ал Нусра”. Много внимание сега е съсредоточено върху Алепо, където източната част на града е под контрола на „Ал Нусра” и редица групировки, ефективно свързани с „Ал Нусра”. Американците посочиха, че някои от тези може би са свързани с умерената опозиция", добави руският посланик.  

„Ние казваме: добре, ако американците смятат, че някои от тези не принадлежат към „Ал Нусра” и нямат никакви подобни връзки, моля да им кажете да напуснат района. Американците поеха ангажимент ефективно да отделят лошите момчета от не толкова лошите момчета, терористите от умерените. Но те не успяха да го направят от февруари насам. Ангажиментите не дойдоха само от Държавния департамент, но също така от ръководителя на ЦРУ”, продължи Чижов и добави: „Последното, което чухме от Държавния департамент, е това, че тези групировки сами ще се определят кои са, чрез самоопределение. Е, това не звучи сериозно в ситуацията, която всички виждаме в Сирия и особено в Алепо.”

На 3 октомври САЩ информираха Русия за прекратяването на двустранните контакти, установени за поддържането на прекратяването на огъня в Сирия. Освен това САЩ изтеглиха персонала си, който се очакваше да участва в създаването на съвместния център за операции.

Въпреки това американските военни ще продължат да използват военните комуникационни канали, за да се избягват конфликти с Русия по време антитерористичните операции.