Президентът на Черна гора Яков Милатович номинира в четвъртък Милойко Спаич, лидер на прозападното движение "Европа сега", което спечели парламентарните избори през юни, за министър-председател със задачата да състави правителство.

Спаич и Милатович ръководят Движението Европа сега (ПЕС), което спечели повечето гласове на предсрочните избори през юни, след като Мило Джуканович, дългогодишният лидер на Черна гора, загуби президентските избори през април и се оттегли след 30 години на власт.

Милатович каза, че ще предложи Спаич за премиер, след като 44 депутати в 81-местния парламент обещаха да го подкрепят, повечето от които от коалицията ПЕС, но също и от партии, представляващи етнически малцинства, като бошняци, хървати и албанци.

Още няколко партии заявиха, че ще подкрепят Спаич, ако постигне споразумение за правителството, което трябва да бъде съставено през следващите 90 дни, каза Милатович.

"Намираме се на кръстопът, който в крайна сметка ще определи нашето бъдеще", каза Милатович на пресконференция в Цетине, бившата столица на Черна гора. Той добави, че малката страна на Адриатическо море с малко над 620 000 души се нуждае от стабилност след падането на две правителства от 2020 г. насам.

Някои анализатори се съмняват, че Спаич, 36-годишен икономист, който е бил министър на финансите в правителството на премиера Здравко Кривокапич през 2020-2022 г., ще успее да състави стабилно правителство от фрагментираната политика на Черна гора.

Черна гора започна преговори за присъединяване към ЕС през 2012 г. и се надява да ускори интеграцията си с богатия 27-членен блок след приемането на цялостен набор от правни рамки, съобразени с Европейския съюз.

Милатович каза, че по време на консултациите всички партии са се съгласили, че приоритетите са ускоряване на интеграцията в ЕС, установяване на върховенство на закона и подобряване на стандарта на живот.

"Нашата крайна цел трябва да бъде гражданска, демократична и икономически развита Черна гора, която да стане пълноправен член на Европейския съюз възможно най-скоро, за което се нуждаем от пълна институционална консолидация", каза той.

Започна работа новият парламент на Черна гора

Започна работа новият парламент на Черна гора

Не бе избран председател на първото заседание