Избирателите в бившата съветска република Молдова подкрепиха прозападната партия на парламентарни избори в неделя. Партията за действие и солидарност на президента Мая Санду взе почти 48 процента от гласовете, според данни на централната избирателна комисия в страната, предаде ДПА. Вотът е тест за нейните реформи. 

Проруските сили около бившия президент Игор Додон са получили около 31% от гласовете.

Около 3,3 милиона молдовци имаха право да гласуват, а избирателната активност беше около 48%. Общо над 20 партии и блокове имаха право да участват в изборите, но само три влязоха в парламента.

Руските наблюдатели на изборите обявиха гласуването до голяма степен за честно, като бяха установени само няколко нарушения, които не поставят резултата под въпрос.

Припомняме, че преди дни социалистите на бившия президент Игор Додон предупредиха за допуснати сериозни нарушения и заплашиха с искания за касиране на вота.

Изборите в Молдова са признати за валидни при 30% активност

Изборите в Молдова са признати за валидни при 30% активност

Според наблюдатели, няма допуснати сериозни нарушения

До предсрочен вот се стигна, след като през април, президентът Санду подписа указ за разпускане на парламента. "Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 11 юли", обяви тя на пресконференция.

В края на март Санду се обърна към Конституционния съд за потвърждение на правото да разпусне законодателната власт и да се проведат предсрочни избори, тъй като депутатите не успяха да сформират правителство два пъти в рамките на три месеца.

В средата на април Конституционният съд призна, че президентът може да направи това и трябва да вземе решение за датата на изборите.

Лидерът на Партията за действие и солидарност Игор Гросу заяви, че вярва в добрия резултат, въпреки тежката и мръсна кампания.

"Благодарни сме за активността на избирателите, над 1 466 000 дойдоха на урните, включително 200 000 в чуждестранните секции. Наистина се надявам, че утре ще се гордеем с избора си. Това се случи въпреки мръсната предизборна кампания, подкупите и транспортирането на избиратели. "- каза ръководителят на партията, която подкрепя действащия президент Мая Санду, на брифинг след затварянето на избирателните секции.

Социалистите в Молдова готови да оспорят предсрочния вот

Социалистите в Молдова готови да оспорят предсрочния вот

Експрезидентът Додон сигнализира за нарушения

Додон, заяви, че блокът, състоящ се от негови сътрудници и комунисти, е постигнал добри резултати на парламентарните избори.

"Съдейки по предварителните данни, блокът от комунистите и социалистите постигна добър резултат на последните избори. Искам да благодаря на избирателите за високата избирателна активност, въпреки тежката кампания на взаимни обвинения, както и на моите колеги от блока от Партията на комунистите, че социалистите и комунистите ще продължат да работят заедно в бъдещия парламент. Също така искам да благодаря на екипа от социалисти на изборите, който даде добър резултат ", каза политикът.