ГКПП Рафах, през който се очаква още стотици цивилни да могат да напуснат Газа днес, е най-южният изход от анклава и граничи със Синайския полуостров в Египет, обяснява Би Би Си.

Има само още два други гранични пункта към Ивицата Газа - Ерез, граничен преход към Израел в северната част на Ивицата Газа, което е предназначен за преминаване на хора, и Керем Шалом, търговски ГКПП към Израел в южната част на палестинската територия, където се транспортират само стоки и гориво. И двата КПП бяха затворени, когато започна войната, и остават затворени и сега.

Така "Рафах" остава единствената входна точка за хуманитарна помощ в Газа и единствената изходна точка за хората, които желаят да напуснат анклава.

По-късно бе съобщено, че около 100 чужденци и двойни граждани са успели да напуснат Газа през ГКПП "Рафах" и да влязат в Египет, каза палестинският говорител Ваел Абу Мохсен пред Франс прес.

Общо 400 притежатели на чужди паспорти, както и 60 тежко ранени палестинци в линейки се очаква да преминат границата до края на деня, каза той.

Нидерландската обществена телевизия NOS съобщи, цитирайки член на семейството на евакуираните, че първите нидерландски граждани от Газа са пресекли границата с Египет.

По последни данни в Газа се намират 27 нидерландски граждани или хора, чиито преки роднини живеят в Нидерландия или имат документи за пребиваване в страната.

Вчера "Рафах" беше отворен за контролиран и ограничен период от време, за да позволи на цивилни да преминат границата с Египет.

ООН съобщи, че 81 ранени палестинци са били откарани в египетска полева болница и 345 притежатели на чуждестранни паспорти също са напуснали Газа.

Граничната охрана на ивицата Газа съобщи, че днес почти 600 души ще могат да напуснат анклава. В списъка има 400 американски граждани, но не и руски граждани.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че около хиляда руснаци са се записали в списъците за евакуация от Ивицата Газа.

36 български граждани са евакуирани от Газа

36 български граждани са евакуирани от Газа

Състоянието на всички е добро