"Общо 36 души - български граждани и членове на техните семейства бяха изведени успешно днес от територията на Ивицата Газа и вече са в безопасност в Египет. 37-ят е заявил желанието си да остане". Това съобщи в сряда вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, съобщават от МВнР.

Състоянието на всички е добро.

"В сложна и изключително динамична обстановка, благодарение на координираните усилия на МВнР и действията на представителствата ни в Кайро, Рамалла и Тел Авив, извеждането на нашите сънародници през пропускателния пункт "Рафах" бе реализирано успешно, в първата възможна група, на която бе разрешено напускането на Ивицата Газа. Бих искала да благодаря на всички ангажирани с постигането и осъществяването на преминаването страни", допълни Габриел.

Има готовност за втори полет на правителствения самолет до Израел

Има готовност за втори полет на правителствения самолет до Израел

По информация на посолството ни няма достатъчно хора

МВнР е в непрекъсната комуникация с представителствата си в Кайро, Рамалла и Тел Авив, с оглед предоставяне на най-добрата последваща грижа за сънародниците ни в настоящата ситуация.

По-рано в сряда стана ясно, че споразумение между Египет, Израел и "Хамас", в координация със САЩ, което да позволи ограничени евакуации от обсадената Газа, е било постигнато с посредничеството на Катар. "Хамас" обяви готовност да пусне чуждестранните си заложници. 

Публикуваните от "Хамас" списъци включваха граждани на Австралия, Австрия, България, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това на служителите на Международния комитет на Червения кръст и на неправителствените организации (НПО), работещи в анклава, ще бъде разрешено да напуснат Газа. "Хамас" не посочи за кои неправителствени организации става дума.

Общо в списъците имаше поне 430 души. Освен чужди граждани и служители на международни и неправителствени организации, те включват палестинци с двойно гражданство. 

Припомняме, че след 7 октомври няколко групи български граждани и членове на техните семейства бяха евакуирани от Израел.