След последния полет на правителствения самолет до Тел Авив не е имало българи, останали на летището в града. Това заяви в неделя министърът на външните работи Мария Габриел в предаването "На Фокус" по Нова телевизия.

Още около 20 наши сънародници са изявили желание да напуснат Израел, а капацитетът на правителствения самолет е 94 човека. 

"Но когато става въпрос за човешки живот, минимална бройка няма. Аз съм казала много ясно - правителственият самолет ще лети докато има възможност и докато има необходимост", категорична беше Мария Габриел.

Успешен полет от Тел Авив с 96 души на правителствения самолет Еърбъс

Успешен полет от Тел Авив с 96 души на правителствения самолет Еърбъс

България беше първата държава

Припомняме, че ден по-рано 96 души, повечето от които с българско гражданство, и някои с израелско - членове на семейства, кацнаха успешно в София около 1 часа на 14 -ти октомври с полет на правителствения самолет Еърбъс от Тел Авив.

На летището, както при предишните 3 осъществени полета, пристигащите бяха посрещнати от  Габриел.

"България беше първата държава, която спомогна нуждаещите се от помощ българи да се приберат. Водим се от две неща- грижата към сънародниците ни и координирани действия", заяви часове преди това в НС вицепремиерът.

Габриел и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков дадоха съвместно изявление и подчертаха, че работят в пълна координация на действията си.

"Казали сме от ден първи, че правителственият самолет ще осъществява полети докато е възможно и докато имат нужда сънародниците ни", кагегорична бе Мария Габриел.

Отложиха извънредния евакуационен полет до Тел Авив
Обновена

Отложиха извънредния евакуационен полет до Тел Авив

Самолетът ще излети утре от летище София

В Посолството на Република България в Тел Авив функционират два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно.

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на consulate.telaviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: crisis@mfa.bg и на телефони:

+359 2 948 24 04

+359 2 971 38 56

Корабът "Рожен" все още е в израелско пристанище, но готви отплаване

Корабът "Рожен" все още е в израелско пристанище, но готви отплаване

Няма опасност за 19-членния му български екипаж