След като през май хърватският парламент въведе в сила забрана за пушенето на обществени места, сега той се обръща неочаквано на 180 градуса, коментират световните агенции, позовавайки се на съобщение, публикувано на официалния сайт на парламента.

Преразгледаният закон отново позволява пушенето в кафенета и ресторанти в специални зони за пушачи. Те обаче не трябва да представляват повече от 20% от цялостната площ на заведението.

Кафенетата по-малки от 50 кв. м. след изпълнение на конкретни критерии трябва да вземат решение дали да бъдат само за пушачи или за непушачи.

Още от влизането в сила на забраната на тютюнопушенето на всички обществени места през май тази година, собствениците на ресторанти и кафенета призоваха правителството да промени закона, защото по този начин унищожава техния бизнес.

Ограниченията за тютюнопушенето влизаха в сила постепенно. В началото беше забранено да се пали цигара единствено в здравните, социалните и образователните институции, а след май месец глоба до 20 270 евро грозеше ресторантите и баровете в случай на установено нарушение.

Според парламента законът е насочен към предпазване на непушачите, които представляват 68% от 4,4 млн. жители на страната.

По данни на министерството на здравеопазването на Хърватия пушенето убива 10 хиляди души годишно. Други 3 хиляди умират заради обстоятелства, свързани с пасивното пушене.

Световната здравна организация коментира, че на Балканите живеят най-закоравелите пушачи - пушенето е лош навик на 30-40% от възрастното население на полуострова.