Международният червен кръст за пръв път получи разрешение да посети затвори в Сирия от началото на размириците, обхванали страната. БиБиСи съобщава, че представители на организацията са влезли в централния затвор в Дамаск, намиращ се в квартал Адра.

Президентът на Международния комитет на Червения кръст Якоб Келенбергер заяви, че е разговарял лично с президента на Сирия Башар Ал Сад. За пръв път сирийските власти позволиха на МКЧК да влезе в места за задържане, потвърди той в края на двудневната си визита в Дамаск.

Келенбергер допълни, че посещението на представители на Червения кръст в затворите в Сирия е първа стъпка към реализирането на хуманитарни акции в страната. Той поясни, че заедно с Асад са обсъдили използването на сила срещу затворниците, като е настоял пред либийския лидер задържаните да бъдат третирани хуманно и да им се оказва лечение.

В доклада си от миналата седмица Амнести Интернешънъл обяви, че 10 деца са починали в затвори в Сирия. По данни на правозащитната организация те са били бити, изгаряни и подлагани на електрошок.

По-рано днес сирийските сили започнаха офанзива срещу град Хама. Двама души бяха убити от полицията в град Хомс.