Възобновено е подаването на електроенергия във всички области на Украйна, съобщи заместник-началникът на президентската канцелария Кирило Тимошенко.

"Първото нещо, което беше възстановено, бяха критичните инфраструктурни съоръжения. Към момента поетапно продължава присъединяването към мрежата на битовите потребители", съобщи той в канала си в "Телеграм".

Освен това Тимошенко припомни, че в регионите са били създадени 4000 "центрове за несломимост."

"Това са специално оборудвани места, където можете да презаредите телефоните си, да се стоплите, да пиете топли напитки", обясни представител на президентския кабинет.

В същото време потребители на социалните мрежи съобщават за случаи, когато не могат да намерят такива точки или те все още не са оборудвани.

Водоподаването е възстановено във всички райони на украинската столица, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

Той обаче каза, че ще отнеме известно време, докато водоснабдителната система заработи с пълен капацитет.

"Засега някои потребители все още могат да изпитат намалено водно налягане в системата. Особено онези жители на Киев, които живеят на горните етажи на високи сгради", каза кметът.

Припомняме, че след масиран руски удар по енергийни съоръжения на 23 ноември, водоснабдяването в столицата беше прекъснато, а електричеството също беше прекъснато в повечето области на Украйна.

Украинското разузнаване предполага, че на Русия й е необходима около седмица до следващата голяма ракетна атака срещу енергийни обекти. Също така съгласно оценките, както на украинското, така и на западните разузнавания прецизните ракети на Русия са на изчерпване, но все още Москва има големи запаси от ракети за системата С-300, които не са особено точни и могат да достигат цел на около 25 километра, което означава, че по-застрашени са прифронтовите градове - Запорожие, Херсон, Харков, Николаев и някои други по-малки градове.

ISW: Кремъл не се е отказал от целта си да контролира Украйна

ISW: Кремъл не се е отказал от целта си да контролира Украйна

Иска да заблуди западните страни да окажат натиск върху Украйна да поиска мир