Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че президентът Владимир Путин е съгласен с предложението на германския канцлер Ангела Меркел за германски и френски експерти, които да извършват мониторинг в Керченския проток до Крим, съобщава "Ройтерс".

Меркел и Путин са обсъдили възможността на срещата на върха на Г-20 в Аржентина, като Германия и Франция могат да оценяват свободата на корабоплаване в Керченския проток

"Преди повече от месец канцлерът Меркел пита президента Путин за позволение, германски специалисти да дойдат в района на Керченския проток и да видят как се преминава през тази акватория, като се има предвид, че трябва да се спазват стандартите за безопасност ... И президентът Путин веднага се съгласи", обяснява Лавров.

Лавров отбелязва, че малко след това Меркел пита Путин и за специалисти от Франция, които да влязат и в Керченския проток и руският президент също не възразил срещу това.

Макрон и Меркел към Русия: Освободете украинските моряци

Макрон и Меркел към Русия: Освободете украинските моряци

Ние настояваме за безопасно, свободно и безпрепятствено преминаване на всички кораби през Керченския проток

Според Лавров той е получил по-детайлно предложение на срещата с Маас, като това "опакова" идеята в "определен документ, който трябва да бъде съгласуван с Украйна". Външният министър подчертава, че Москва не вижда проблеми при изпълнението на първоначалната инициатива, но привличането на Киев все пак заплашва с усложнения.

"Ако идеята е да се облече всичко в някаква политическа процедура, в която украинската страна ще вземе някои решения, рискуваме да бъдем в същото положение като нормандския формат с формулата на Щайнмайер", обясни той. 

Хайко Маас и Сергей Лавров са обсъдили и изборите в Украйина, като Берлин настоява всички граждани на Украйна да имат възможност да посетят избирателните секции на предстоящите президентски избори, а мисията на ОССЕ на свой ред трябва да осигури адекватно ниво на мониторинг, съобщава ТАСС.

"Що се отнася до президентските избори в Украйна, ние изхождаме от факта, че всичко ще бъде направено така, че всички избиратели ще имат достъп до избирателните секции. Що се отнася до наблюдението от мисията на ОССЕ и кой ще участва в него, аз тук приемам, че ОССЕ ще направи всичко необходимо и ще каже всичко необходимо, защото това е отговорност на тяхната организация", коментира Маас.

Русия задържа в ареста до април осем украински моряци

Русия задържа в ареста до април осем украински моряци

Настоява мъжете да бъдат съдени за нарушаване на нейните граници