Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че Съединените щати навлизат по-дълбоко в конфликта в Украйна и правят грешка, предоставяйки на Киев ракети с голям обсег ATACMS, предава "Ройтерс".

Ръководителят на Кремъл каза каза на пресконференция по време на посещение в Китай, че е информирал президента Си Дзинпин "за някои подробности" за Украйна. Той каза, че "външните фактори" и "общите заплахи" служат само за укрепване на руско-китайското сътрудничество.

Според Путин, решението на Вашингтон да достави армейската тактическа ракетна система (ATACMS), чието използване Киев потвърди във вторник, "просто удължава агонията" за Украйна.

"Първо, това, разбира се, причинява вреда и създава допълнителна заплаха. Второ, ние, разбира се, ще можем да отблъснем тези атаки. Войната си е война", каза Путин.

"Но най-важното е, че фундаментално липсва капацитет изобщо да промени ситуацията на линията на съприкосновение... Това е поредната грешка на Съединените щати.

Украйна многократно е молила Вашингтон за ATACMS, за да й помогне да атакува и прекъсне линии за доставки, въздушни бази и железопътни мрежи в окупираната от Русия територия.

"Грешка от по-голям мащаб, все още невидима, но все пак от голямо значение, е, че Съединените щати стават все по-лично въвлечени в този конфликт. И нека никой не казва, че нямат нищо общо с това.", каза Путин.

Той отбеляза, че Съединените щати са изпратили две групи самолетоносачи в Средиземно море в отговор на ескалацията на насилие между Израел и палестинците и каза, че е наредил на руски самолети с хиперзвукови ракети "Кинжал" да патрулират над Черно море.

Путин каза, че е добре, че Западът започва да говори за необходимостта от решаване на украинската криза с мирни средства, но не цитира примери.

Русия отдавна каза, че е готова да преговаря, но само ако Киев приеме "новите териториални реалности", което означава окупацията на повече от една шеста от Украйна от Москва.

Киев настоява за пълно изтегляне на руските сили, включително от Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г.

Русия за ATACMS в ръцете на Киев - това е сериозна грешка на САЩ

Русия за ATACMS в ръцете на Киев - това е сериозна грешка на САЩ

Украйна многократно е искала от администрацията на САЩ ATACMS, като обеща да не ги използва на територията на Русия