Проблемите в Северна Корея и в Иран ще бъдат решени по дипломатичен път, обяви руският президент Владимир Путин на заключителната пресконференция в Санкт Петербург, с която приключва двудневната среща на Г-8.

Путин отбеляза и други важни теми, обсъждани по време на консултациите, сред които и проблемът с имиграцията, развиването на алтернативните енергийни източници, разпространяването на заразните болести, сред които и птичият грип, подобряването на образованието и достъпът до информация.
Освен това руският президент подчерта, че са били разглеждани и теми като борбата с корупцията, организираната престъпност и нарушаването на авторските права.

Представителите на Г-8 призоваха Иран да приеме пакета от предложения, представен му от Германия, Франция, Великобритания, Русия, САЩ и Китай.

В заключителната си декларация от Г-8 заявяват, че Иран е изправен пред сериозен избор, засягащ ядрената му програма. Във връзка с това от Техеран се очаква да отговори положително на предложенията на шестте големи и да се откаже от обогатяването на уран.

Припомняме, че вчера Иран обяви, че е отворен за разговори по предложенията. В същото време държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че Иран трябва да говори директно с представилите пакета с предложения.

От Кремъл обаче изказаха мнение, че от Техеран и друг път са излизали с подобни изявления, които обаче не са довели до нищо конкретно.

Като цяло обаче резултатите от срещата на Г-8 бяха оценени високо от Владимир Путин, който подчерта, че растящият икономически потенциал на Русия й позволява да играе все по- значима роля на световната сцена.

"Ние сме удовлетворени, че идеите и предложенията на Русия бяха посрещнати с разбиране от нашите партньори. Освен това ние сме готови активно да работим за реализацията на предложените от нас инициативи", подчерта Путин.

Той благодари на колегите си за свършената работа и за интереса, който са проявили при подготовката на срещата.

Германският „Ди Велт" не пропуска да отбележи, че лидерите на Г-8 са поздравили канцлера Ангела Меркел за рождения й ден.

Празнуването обаче ще се отложи за по-късно тази вечер, тъй като първо предстоят работни срещи с представителите на Китай, Индия, Бразилия, Мексико и Южна Африка. По време на тези заседания ще бъдат обсъдени търговските взаимоотношения, които в момента са в криза, коментира „Ди Велт".

Припомняме, че от 2001 г. 149-те държави членки на Световната търговска организация правят опити да премахнат митата върху стоките в сферата на земеделието и индустрията и да либерализират пазара. Във връзка с това вчера лидерите на Г-8 определиха срок от един месец за решаване на проблемите, свързани с търговията.