Владимир Путин реши да се кандидатира на президентските избори през март - ход, който ще го задържи на власт поне до 2030 г., съобщават шестима източници за "Ройтерс".

Причината е, че лидерът на Кремъл смята, че трябва да преведе Русия през най-опасния ѝ период от десетилетия.

Путин, който наследи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е бил президент по-дълго от всеки друг руски владетел след Йосиф Сталин, надхвърляйки дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев.

Путин навърши 71 години на 7 октомври.

Източниците, които говориха при условие за анонимност поради чувствителността на политиката на Кремъл, заявиха, че новините за решението на Путин са се проточили, като в момента съветниците се подготвят за кампанията му и изборите.

Песков: Русия теоретично няма нужда от избори, очевидно, че Путин ще спечели

Песков: Русия теоретично няма нужда от избори, очевидно, че Путин ще спечели

С репресии Путин до голяма степен запазва хватката си върху властта

За настоящия руски лидер, който според проучванията на общественото мнение се радва на одобрение от 80% в страната, изборите са формалност, ако се кандидатира - с подкрепата на държавата, държавните медии и почти никакво обществено несъгласие той със сигурност ще спечели.

"Решението е взето - той ще се кандидатира", обяви един от източниците, запознат с въпроса.

Друг източник потвърди, че е взето решение и съветниците на Путин се подготвят за участието му. Трима други източници също заявиха, че решението е взето: Путин ще се кандидатира.

"Светът, към който гледаме, е много опасен", посочи един от източниците.

Кадиров предлага отмяна на президентските избори в Русия

Кадиров предлага отмяна на президентските избори в Русия

За времето на т.нар. Специална военна операция

Чуждестранен дипломатически източник, който също пожела анонимност, съобщи, че Путин е взел решението наскоро, като новината за това ще бъде обявена скоро.

Впоследствие обаче говорителят на Кремъл отрече информацията на "Ройтерс", че Путин е решил да се кандидатира на президентските избори.

"Путин все още не е направил изявление по въпроса. Още не е обявена предизборна кампания", заяви той, цитиран от ТАСС.

Въпреки че много чуждестранни дипломати, разузнавачи и служители очакват Путин да остане на власт доживот, досега няма конкретно потвърждение за плановете му да се кандидатира на президентските избори през март 2024 г.

През септември говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ако Путин реши да се кандидатира, никой няма да може да се конкурира с него.

Изборите за президент на Руската федерация трябва да се проведат на 17 март 2024 г. Официално решение за това трябва да бъде взето от Съвета на федерациите през декември тази година, след което политическите партии трябва да проведат своите предизборни форуми и официално да издигнат кандидати.

След последните поправки в Основния закон на Руската федерация, влезли в сила 2021 г., Путин има правото да се кандидатира и да изкара още цели два мандата. Поправките в Конституцията бяха предложени от самия Путин, вече на власт от над 20 г., като част от конституционни реформи, одобрени от руснаците на референдум през 2020 г.

Владимир Путин пое кормилото на властта като президент през 2000 г. и служи два последователни 4-годишни мандата, след това направиха рокада с премиера Дмитрий Медведев за един мандат, в който Путин бе премиер, а Медведев президент, като след това отново се размениха.