Правозащитници в Крим твърдят, че руската мобилизация на окупирания полуостров е непропорционално насочена сред кримските татари - етническа група, която до голяма степен се противопоставя на руското управление след анексирането на района през 2014 г., пише в. "Гардиън".

"Навсякъде, във всеки град, чувам, че по-голямата част от мобилизираните са кримски татари, и знаем, че те са особено насочени към селища с преобладаващо кримско татарско население", заяви в телефонно интервю активист от групата, която все още живее на полуострова.

"Това ще бъде катастрофа за нас, която ще отнеме години, за да се излекува."

В сряда Владимир Путин обяви "частична мобилизация" в опит да подкрепи с нови войски затихващата инвазия на Русия в Украйна. В цялата страна семействата се сбогуваха с мъжете, които бяха призовани да се бият.

Ердоган смята, че Крим трябва да се върне на Украйна

Ердоган смята, че Крим трябва да се върне на Украйна

За да бъде възстановен мирът

Има съобщения за непропорционално голям брой мобилизирани в бедните региони, населени с етнически малцинства, като Бурятия и републиките в Северен Кавказ.

Преобладаващо мюсюлмани кримските татари съставляват около 13% от населението на Крим. Няма официална разбивка на мобилизираните лица, но по многобройни неофициални данни кримските татари са били непропорционално мобилизирани.

Украинската правозащитна организация Crimea SOS изчислява, че 90 % от известията за мобилизация са били изпратени на кримските татари.

"Това е съзнателно усилие за унищожаване на кримско-татарската нация", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на вечерното си видеообръщение в събота.

Руският патриарх: Всички грехове се опрощават, ако ви убият в Украйна

Руският патриарх: Всички грехове се опрощават, ако ви убият в Украйна

И православната църква в помощ на частичната мобилизация на Путин

Тамила Ташева, главният представител на Зеленски за Крим, също заяви, че според нея Русия се е насочила към групата умишлено. "Кримските татари са най-малко лоялната към Русия част от населението и беше ясно, че те са много окуражени от последните украински военни успехи. Сега те биват наказвани", каза тя.

"Хората са в паника, не знаят какво да правят", казва тя. Тя съветва мобилизираните да се опитат да се предадат на украинските сили при първа възможност. "Но, разбира се, ние се притесняваме, че те просто ще бъдат застреляни в гръб от руснаците", посочи Тамила Ташева.

Запитана дали въоръжаването на хиляди опоненти е стратегия, която може да се обърне срещу Москва, тя отговори: "За съжаление, руснаците не са достатъчно глупави, за да съберат всички кримски татари в един полк."

Освен това в руските социални медии се появяват съобщения за пречките, с които се сблъскват татарите при опита си да избягат в чужбина.

И Дагестан протестира срещу частичната мобилизация на Путин

И Дагестан протестира срещу частичната мобилизация на Путин

Напрежение в руското общество

Татарите от векове наричат Крим свой дом, но стават малцинство, след като Русия завладява региона през XVIII в. по времето на Екатерина Велика. По време на Втората световна война Йосиф Сталин депортира цялото население в Централна Азия, като погрешно набеждава групата за сътрудници на нацистите. На повечето от тях е позволено да се завърнат на полуострова едва през 80-те години на ХХ век.

Този дългогодишен опит на преследване кара много кримски татари да се отнасят изключително враждебно към руската анексия през 2014 г. Впоследствие руските власти се опитват да кооптират лидерите на кримските татари, но повечето от тях отказват да сътрудничат. Започва кампания на тормоз и преследване на активни лидери на общността, а Русия обявява меджлиса, представителния орган на кримските татари, извън закона. На много от членовете му беше забранено да влизат на полуострова и сега се намират в Киев или другаде.