Демонстранти в руския регион Дагестан влязоха в сблъсъци с полицията по време на последните протести срещу новата "частична мобилизация" на Москва, обобщи Би Би Си.

На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как местни жители се сбиват с полицаи в регионалната столица Махачкала.

Групата OVD-Info, независим руски наблюдател на правата на човека, заяви, че е обезпокоена от съобщенията за "много тежки задържания" в региона.

Русия призна за "ексцесии" при военната мобилизация

Русия призна за "ексцесии" при военната мобилизация

Властите вземат мерки

Дагестан е предимно мюсюлмански регион в Русия, който някога се е славел с интензивно насилие.

Въпреки че през последните дни в големите градове на Русия се проведоха мащабни протести, като само в събота бяха арестувани над 700 души, снимките на дагестански демонстранти, които се бият с полицията, отбелязват рядък изблик на насилие срещу властите.

Десетки видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват как протестиращите се сблъскват с полицията и други служители по сигурността в Махачкала, като OVD-Info съобщава, че полицаите са прибегнали до използването на електрошокови пистолети и палки срещу тълпата.

В един от видеоклиповете мъж, задържан от служителите, удря с глава полицай, след което е бит от други служители.

След частичната мобилизация Путин мисли да въведе и военно положение

След частичната мобилизация Путин мисли да въведе и военно положение

Кремъл май ще забрани на мъжете да пътуват навън

На друго видео се вижда как служител по сигурността бяга от голяма група демонстранти, някои от които се опитват да го хванат и спънат, докато бяга.

През последните месеци от Дагестан властите набираха така наречените доброволци за руската агресия срещу Украйна.