В Русия се обсъжда възможността за въвеждане на военно положение. Кремъл ще предприеме такава стъпка, ако украинските войски продължат да атакуват руската армия във временно окупираните територии.

Това съобщи "Вьорстка".

Например, в Русия може да бъде въведено военно положение, ако Украйна атакува войските на Путин на така наречените "анексирани територии", т.е. териториите, на които Русия провежда псевдореферендум за "присъединяване към Русия" и фалшифицира резултатите от "гласуването".

Два източника определиха плана за въвеждане на военно положение като "нежелан, но възможен".

Русия уточнява със списъци кой не подлежи на мобилизация

Русия уточнява със списъци кой не подлежи на мобилизация

Вече стана ясно, че служителите в няколко професии няма да бъдат привиквани

Съобщава се също така, че Русия може да обяви забрана за напускане на страната от мъжете, които са призовани в армията. Руският президент Владимир Путин и представители на парламента и правителството ще обсъдят плана в началото на тази седмица. Окончателното решение ще бъде обявено тогава.

Забраната може да бъде въведена до края на септември, тъй като властите оценяват потока от мъже, напускащи страната, като "тревожен".

В момента се знае, че за 30 септември Путин планира да се обърне към двете камари на руския парламент. През 2014 г. руският президент говори пред депутатите след незаконната анексия на Крим. Анализатори очакват тогава Путин да обяви как вижда изхода от ситуацията.

Путин ще обобщи пред депутатите и сенаторите резултатите от "референдумите", след което ще бъде подписан договорът за "анексирането на териториите".

Припомняме, че на 28 септември руските депутати планират да внесат в Държавната дума законопроекти за "включване в състава на Руската федерация" на територии, които не се контролират от Украйна.

На 29 септември се очаква депутатите да разгледат по ускорената процедура тези документи.

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Регионът бил преизпълнил своята мобилизационна квота

Украйна, САЩ и страните от Европейския съюз предупредиха, че организирането на такъв "плебисцит" ще се превърне в точка, от която няма да има връщане назад, след което няма да са възможни никакви преговори за мирно разрешаване на военния конфликт и връщане на страните на позициите им отпреди 24 февруари.

Припомняме, че през 2014 година след организиран точно по такъв начин референдум Русия анексира Крим и Севастопол. Преди да нахлуе в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин призна двете "републики" в Донбас - Донецк и Луганск.