Президентът Владимир Путин ще проведе среща с иранския си колега Масуд Пезешкиян на 11 октомври в Ашхабад, Туркменистан, където ще могат да обсъдят рязко влошената ситуация в Близкия изток.

Това съобщава в понеделник "Интерфакс", като цитира помощника на руския лидер Юрий Ушаков.

"Ние вече договорихме една среща с президента на Иран Пезешкиан", каза Ушаков.

Руският лидер ще пристигне в Туркменистан за участие в международния форум "Връзката на времената и цивилизациите - основата на мира и развитието". Според Ушаков е възможно Путин да проведе двустранни срещи в кулоарите на събитието.

"Тази среща е от голямо значение както за обсъждане на двустранни въпроси, така и за обсъждане на рязко изострената ситуация в Близкия изток", каза той.

Руският премиер отива в Иран на фона на войната в Близкия изток

Руският премиер отива в Иран на фона на войната в Близкия изток

Предвижда се да се разгледа целият спектър от руско-иранското сътрудничество

Ушаков добави, че още една среща между Путин и Пезешкиан ще се състои в кулоарите на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе на 22-24 октомври в Казан.

Припомняме, че в края на септември, руският премиер Михаил Мишустин направи официално посещение в Иран. Посещението се проведе в особено напрегнат момент за региона. 

Той и домакините му отбелязаха големите перспективи на руско-иранските отношения в различни области. 

Иран и Русия могат допълнително да засилят сътрудничеството между страните, особено по въпроса за противодействието на западните санкции, заяви тогава Пезешкиан.