Лидерите на Франция и Русия са обсъдили създаването на координационен механизъм за Сирия, който да позволи извеждането на страната от конфликта, предаде Дойче веле.

Новината беше огласена от френския президент Еманюел Макрон пред журналисти, след срещата му с руския държавен глава Владимир Путин в рамките на Петербургския международен икономически форум.

По думите на Макрон, механизмът трябва да бъде съгласуван между Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Русия, Йордания, Саудитска Арабия, Иран и Турция. Той посочи, че участващите страни трябва да направят това в близките седмици.

"Трябва да говорим за ситуацията след войната. Целта е да бъде изградена стабилна Сирия." - коментира френският президент.

Той подчерта, че от ключово значение за уреждането на сирийския конфликт е приемането на нова конституция, както и провеждането на избори с участието на всички сирийци, включително бежанците.

Сирия - илюзията, че войната може да спре

Сирия - илюзията, че войната може да спре

Опасността от ескалация расте...

Руският президент Владимир Путин заяви, че няма алтернатива на политическото решение за изход от конфликта. По думите му, трябва да се гледа оптимистично и да се търси решение с "политически средства".

На пресконференцията след срещата между двамата президенти беше засегната и темата за сваления над Донбас малайзийски "Боинг". По-рано от международния разследващ екип съобщиха, че ракетата "Бук", с която е поразен самолетът, е принадлежала на 53-а зенитна ракетна бригада на руската армия, дислоцирана в Курск.

Идентифицираха руска ракета за сваления самолет MH17 в Украйна

Идентифицираха руска ракета за сваления самолет MH17 в Украйна

Ръководеният от холандци екип съобщава, че ракетата е дошла от установка, базирана в Западна Русия

Във връзка с това Путин заяви, че не е запознат с детайлите от заключението на международната следствена група и че Русия може да признае изводи по случая "само при свое пълноценно участие в разследването".

Макрон от своя страна посочи, че е убеден в обективността на разследването по случая с малайзийския МН17.

Към двамата държавни лидери беше зададен въпрос за украинския режисьор Олег Сенцов, осъден в Русия на 20 години лишаване от свобода по обвинение за подготовка на терористични актове. Сенцов вече 10 дни е в безсрочна гладна стачка.

Путин заяви, че режисьорът е бил задържан "за подготовка на терористични актове, а не за своята журналистическа дейност", бъркайки Сенцов с украинския журналист в Роман Сущенко, който също беше арестуван в Русия. След това Путин смени темата с разказ за арест на руски журналист в Украйна, като попита защо френската преса не се интересува от това.

По-рано участничките в групата "Pussy Riot" публикуваха във в. "Le Monde" обръщение към Макрон с молба да поиска от Путин освобождаването на Сенцов.

Френският президент от своя страна заяви, че по време на срещата е обсъждано както ставащото със Сенцов, така и съдбата на руския режисьор Кирил Серебренников, който е под домашен арест, след като беше обвинен в разхищаване на държавни средства. На неудобния за Кремъл Серебренников не беше позволено да посети фестивала в Кан, където беше показан филмът му "Лято". След премиерата публиката аплодира на крака отсъстващия режисьор.