Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон призоваха за преки преговори със Северна Корея, като се съгласиха, че е важно да се разреши кризата на Корейския полуостров чрез дипломация. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани от руските медии.

Двамата държавни ръководители са обсъдили позициите си относно кризата около Северна Корея по време на телефонен разговор и са се съгласили, че не може да се допусне по-нататъшно ескалиране на конфликта, тъй като последиците от него биха били непоправими.

Путин и Макрон са осъдили "провокативните действия" на тоталитарната държава, които нарушават резолюциите за разоръжаване на Съвета за сигурност на ООН.

Русия заклейми последното ракетно изпитание на Северна Корея

Русия заклейми последното ракетно изпитание на Северна Корея

"Русия е дълбоко обезпокоена"

По-рано днес Пхенян изстреля поредна балистична ракета към Япония, като тя прелетя над северния остров Хокайдо и падна в Тихия океан. Това стана по-малко от две седмици след шестия ядрен опит на комунистическия режим, предизвиквайки ново напрежение в региона. Южна Корея отговори в рамките на няколко минути, като изстреля две ракети в морето в симулирана атака срещу Северна Корея.