Лидерите на Франция и Германия проведоха поредния кръг от телефонни разговори с руския президент Владимир Путин. Това е деветият телефонен разговор между Макрон и Путин от началото на кризата в Украйна, а Макрон за девети път настоява за незабавно прекратяване на огъня от страна на Русия. Москва отхвърля тези призиви.

Телефонният разговор е продължи 75 минути.

Олаф Шолц и Еманюел Макрон са призовали руския президент Владимир Путин да се съгласи на незабавно прекратяване на огъня в Украйна. "Той е част от продължаващите международни усилия за прекратяване на войната в Украйна", заяви говорител на Шолц. Участниците са се съгласили да не казват нищо повече за точните подробности на дискусиите, съобщава BBC.

Макрон се ядоса на цинизма и лицемерието на Путин за евакуацията от Украйна

Макрон се ядоса на цинизма и лицемерието на Путин за евакуацията от Украйна

Френският президент се възмути от хуманитарните коридори, водещи само към Русия и Беларус

В прессъобщение от Кремъл обаче се посочва, че Владимир Путин е информирал Емануел Макрон за нарушенията, които украинската армия е извършила на международното право от извънсъдебни убийства до използването на цивилни като жив щит. Руският президент отново е заявил, че украинците провалят хуманитарните операции.

От пресслужбата съобщават още, че Путин е призовал Макрон и Шолц да повлияят на действията на Киев, за да бъдат прекратени престъпните действия на украинските националистически батальони - нацбатов, както ги наричат руските медии.

Русия твърди, че е унищожила близо 3500 военни обекта в Украйна

Русия твърди, че е унищожила близо 3500 военни обекта в Украйна

Руските сили продължават настъплението на широк фронт

Според пресслужбата на Кремър президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Емануел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц са обсъдили и въпроси, свързани с предстоящите споразумения за изпълнение на руските искания по отношение на Украйна. Вчера Владимир Путин съобщи по време на срещата си с най-близкия си съюзник Александър Лукашенко, че в преговорите са направени положителни стъпки. Не бяха посочени обаче детайли.

Руското външно: Доставките на оръжие за Украйна са легитимни цели

Руското външно: Доставките на оръжие за Украйна са легитимни цели

Кремъл готви списъци с ответни персонални санкции