Говорейки за онези държави, които очакват гибелта на Русия, руският президент Владимир Путин подчерта, че "ние се притесняваме само от едно - как да не настинем на погребението ви".

"Укрепвайки страната си и гледайки какво се случва в света, в други страни, искам да кажа на онези, които все още чакат постепенната гибел на Русия: в този случай се притесняваме само за едно нещо - как да не настинем на погребението ви", изтъкна Путин по време на заседание на дискусионния клуб "Валдай", съобщават руските медии.

Той също така, говорейки за обвиненията на Запада срещу него, включително за отношението към него в Европа и санкциите, наложени на негови приближени, отбеляза, че отдавна бил свикнал с подобни атаки и това не го притеснявало.

"Свикнал съм отдавна с подобни атаки, още от 2000 г., когато активно се борихме с банди от международни терористи в Кавказ. Чувал съм и съм виждал толкова много неща. Как ли не съм бил изобразяван там", каза руският президентът.

"Така че това не ме притеснява", заключи той.

Руският държавен глава добави, че се гордее с Русия и нейните граждани, които били готови да направят всичко възможно, за да си помогнат взаимно през трудния период на COVID-19 пандемията.

"По време на най-трудните моменти на пандемията се чувствах и, честно казано, все още се чувствам горд от Русия, нашите граждани и тяхната готовност да направим всичко възможно един за друг и, разбира се, на първо място и най-вече нашите лекари, медицински сестри и парамедици - на всички, без никакви изключения, които са стълбове на нашата здравна система", отбеляза още Путин пред "Валдай".

Руският президент също така настоя, че въпреки че международната общност се е опитала да мобилизира усилията и силите си за борба с COVID-19 пандемията, е можело да се направи повече.

"Сблъсквайки се с тази (COVID-19) заплаха, международната общност се опитва да предприеме определени действия за мобилизирането си и някои неща вече се правят заедно. Искам веднага да кажа обаче, че не всичко, което е необходимо, е направено пред такова колосално общо предизвикателство", настоя той.

Към днешна дата над 41,3 млн. души са заразени с коронавируса в световен мащаб, като от тях 1,13 млн. души са починали според данните на Университета "Джонс Хопкинс".

Дискусионният клуб Валдай се провежда в Москва от 20 до 22 октомври. Тази година темата на форума е "Уроците от пандемията и новият дневен ред: Как да превърнем световната криза във възможност за света".