Ранени руски бойци по собствено желание се завръщат в зоната на "специалната военна операция", както в РФ наричат войната в Украйна.

Разказ за тях се появява във фрагмент от предаването "Москва. Кремъл. Путин", публикувано от журналиста Павел Зарубин. Фрагментът е от разговор при закрити врата на руския президент Владимир Путин с военни кореспонденти. Днес в Русия отбелязват професионалния празник на военните лекари и президентът и военния министър вече отправиха своите поздравления. 

Путин дори отбелязва, че е трябвало лично да моли някои военнослужещи да се приберат у дома.

"Мнозина се връщат (на фронта, бел.ред.), вчера говорих с момчетата, а по-рано и с тези, които бяха ранени. Попитах: сега болницата, а след това плановете? "Аз ще се върна в СВО, при моите другари. Почти всички!" - каза държавният глава.

Той дава за пример трима братя, които се сражават в Запорожкото направление, като се е наложило, по думите на Путин, да се обади на най-възрастния и да му каже, че той взима решение, но изпраща един от братята си извън зоната на бойните действия.

Къде е Залужний - питат отново в Русия

Втори фрагмент от предаването отново придобива сериозна популярност в руските медии днес. В него руският президент Владимир Путин заявява, че главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний може да се намира в чужбина.

"Знам. Мисля, че знам", отбеляза президентът в отговор на въпрос на Олександър Сладков къде е Залужний. Путин добавя, че за това може да се попита самият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, "но за целта трябва да се премине на чужд език". "Струва ми се, че той е в чужбина. Но може и да греша", заявява Путин.

И през май месец на украинското министерство на отбраната се наложи да опровергава спекулации в медиите, предимно руски, че Залужний е тежко ранен. Те се основаваха на наблюдения, че украинския военен от дълго време не се е появявал публично и не е участвал в заседание на комитета на НАТО на ниво началници на генерални щабове.

В същото време намек направи и ръководителят на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, който заяви пред журналисти, че руските власти получават информация за здравословното състояние на Залужний, но не желаят да разкриват нищо.

Спекулациите в руските агенции със съдбата и/или евентуалното местоположение на главнокомандващия украинските въоръжени сили идва на фона на продължаваща контраофанзива и макар и малък, но напредък за Украйна. Днес руските медии публикуваха информация, че военният министър Шойгу е посетил в болница ранени руски войници.

ISW: Кремъл използва преговорите, за да забави помощта за Украйна

ISW: Кремъл използва преговорите, за да забави помощта за Украйна

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната