Руското министерство на отбраната заяви, че размяната на военнопленници от "Азовстал" с руски военнослужещи е извършена с пряка заповед на Путин.

Размяната на формулата 144 към 144 се състоя на 29 юни. Това беше и най-голямата група военнопленници, които са разменени до този момент.

От 144-те освободени 95 са защитници на "Азовстал". Сред тях са и 43 военнослужещи от Азовския полк.

По данни на руската страна общо 2439 души са се предали от "Азовстал". Украинският президент Володимир Зеленски също споменава цифрата 2500 пленници, макар и по данни на други украински ведомства броят е значително по-малък. По-рано украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че общо около 2000 украински военнослужещи може да се намират в плен в Русия.

Днес руското министерство на отбраната съобщи също, че над шест хиляди украински военнослужещи се намират в плен в Русия. 

Русия държи над 6000 украински военнопленници

Русия държи над 6000 украински военнопленници

Бойците от батальона "Азов" ще бъдат изправени пред съд

След като защитниците от "Азовстал" получиха заповед да запазят живота си и се предадоха, първо бяха арестувани на територията на ДНР, а за част от тях се получи информация, че са преведени в Русия.

Междувременно не един руски политик и пропагандист поиска те да бъдат съдени и дори екзекутирани, наричайки ги нацисти и военнопрестъпници. Дори и днес председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин съобщи, че пленените украински бойци от батальона "Азов" ще бъдат изправени пред съд.

"Тези националисти, чиито ръце са покрити с кръв, не са хора. Очаква ги съдебен процес", написа той в "Телеграм".