Украинският координационен щаб за третиране на военнопленници проведе поредната размяна на военнопленници, пленени по време на военните действия - най-голямата от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Според представители на украинското командване от 144 освободени 95 са защитници на "Азовстал". Сред тях са и 43-ма военнослужещи от Азовския полк, съобщава "Укринформ".

По-голямата част от бойците "имат огнестрелни и осколъчни рани, наранявания от експлозиви, изгаряния, фрактури и ампутация на крайници." Най-възрастният от освободените мъже е на 65 години, а най-младият - на 19.

Всички те получават адекватна спешна медицинска и психологическа помощ.

В телеграмата на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната се уточнява, че сред освободените са 23 офицери и 69 военнослужещи от сержантския и старшия състав. Освободени са общо 59 души от Националната гвардия, 30 души от Военноморските сили, 28 души от Въоръжените сили на Украйна, 17 души от Държавната гранична служба на Украйна, 9 души от Териториалната отбрана и 1 човек от Националната полиция на Украйна.

Щабът за координация продължава работата си по връщането на всички пленени защитници.

Вчера от Координационния щаб съобщиха за поредната размяна на пленници по формулата 17 срещу 15.

Русия връща телата на убити украински войници от Азовстал

Русия връща телата на убити украински войници от Азовстал

Упоритата защита на стоманодобивната фабрика на украинските бойци осуети целта на Кремъл за бързо превземане на Мариупол

Припомняме, последните защитници на Мариупол, които се намираха в обширната територия на комбината "Азовстал", се предадоха в средата на май след продължителна обсада. Повечето от тях първоначално бяха транспортирани до места за задържане на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република, а след това прехвърлени в Русия.

По данни на руската страна са се предали общо близо 2500 бойци. Според украинците броят на предалите се от "Азовстал" бойци са около 1700.

Руската страна все още не е обявила размяната.