На защитниците на град Мариупол в Донецка област е наредено да запазят живота си.

Това е заяви министърът на отбраната Олексий Резников, цитиран от УНИАН.

"Днес се провеждат много сложни и важни процеси, включително преговори с помощта на Червения кръст. В резултат на това е евакуацията на ранените в тежко състояние и още ранени. Нашият план е да ги запазим живи и след това да ги освободим", казва министърът.

Той заявява още, че защитниците на Мариупол са герои, тъй като заповедта да се задържат руските нашественици, да не се допускат до Запорожие, нататък в Донбас и те да се изтеглят от Киев, е била изпълнена.

"Сега те имат нова заповед - да спасят живота си, Украйна има нужда от тях. Това е най-важното", казва Олексий Резников.

Руските сепаратисти заявиха, че 256 бойци от "Азовстал" са се предали в плен
Обновена

Руските сепаратисти заявиха, че 256 бойци от "Азовстал" са се предали в плен

Украйна заяви, че преговорите за извеждани на всички бойци продължават

От друга страна украинските агенции цитират и заместник-министъра на отбраната Анна Маляр, която отбелязва, че няма друга формула за спасяване на украинските защитници на Мариупол, освен тази, която се използва в момента. Маляр е говорила на брифинг в Киев. Според нея основният въпрос сега е операцията по спасяването на украинските бойци, които защитават Мариупол.

В рамките на първата фаза на операцията 53 тежко ранени украински войници бяха евакуирани в окупирания Новоазовск, а 211 войници, които са в задоволително състояние, са били евакуирани в окупираната Еленовка.

"Операцията ще продължи, докато тези лица не се върнат на контролираната от Украйна територия. За съжаление в тази ситуация не е възможна военна деблокада и не може да се използва друга спасителна формула освен тази. Това беше единственият изход", подчертава Маляр.

Тя уточни, че за по-нататъшното връщане на украинските защитници на Мариупол е необходима процедура за размяна.

"Ройтерс": Край на обсадата на Мариупол

"Ройтерс": Край на обсадата на Мариупол

Батальонът "Азов" се изтегля от града

Заместник-министърът заяви също, че украинските власти знаят броя на украинските военни, които все още се намират в завода "Азовстал". Тя не посочва обаче брой и обяснява, че обхватът на спасителната операция представлява чувствителна информация и призова да не се правят предположения за това какви са шансовете за спасяване на украинските военни оттам.

"Точно както не е правилно да се отговори на въпроса кога ще приключи войната. Това е процес и в него има толкова много компоненти, които могат да го променят почти ежеминутно. Така че единственото, което може да се каже тук, е, че украинската държава прави всичко възможно и невъзможно, за да спаси украинската армия. Гордеем се с тях и те са нашите герои", добави Маляр.

"Надяваме се, че тази спасителна операция ще завърши добре", подчертава Маляр.

По-рано руските агенции съобщиха, че в Руската Дума се подготвя закон, с който да се забрани размяната на украински бойци от подразделението със специално предназначение "Азов", които бяха отведени от Мариупол. Изпълняващият длъжността ръководител на парламентарната фракция на ЛДПР Леонид Слуцкий предложи за украинските военни да се направи изключение от действащия в Русия мораториум върху смъртното наказание.

Основният въпрос остава съдбата на тези, които вече са напуснали и тепърва ще напускат завода.

Украйна: Мариупол е превърнат в средновековно гето

Украйна: Мариупол е превърнат в средновековно гето

Имало опасност от епидемии

Киев очаква да върне тези, които са напуснали Азовстал, на територията под негов контрол, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Ирина Верешчук пък заяви, че се надява да размени ранени украински военнослужещи за руски военнопленници след възстановяването им.

Как протече евакуацията?

Сутринта на 16 май в канала му в "Телеграм" командирът една от частите на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Ходаковски пише: "Първите десет военни с бели знамена излязоха от "нашия" тунел."

Няколко часа по-късно руското министерство на отбраната съобщи, че е постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в "Азовстал" в Мариупол, за извозване на ранените, въведен е режим на тишина и е открит хуманитарен коридор за транспортиране на ранените украински войници до болница в Новоазовск в самопровъзгласената ДНР.

Късно вечерта на 16 май това беше потвърдено и от украинските власти.

Как наричат операцията в Русия и Украйна?

Руската редакция на BBC обръща внимание на стилистиката на двете страни - реториката, използвана от официалните страни на двете държави, когато се говори за изтеглянето на военните от "Азовстал", се различава значително.

"Вчера започна предаването на бойци от националистическото подразделение "Азов" и украински военнослужещи, блокирани в завода "Азовстал" в Мариупол", описа случващото се в завода говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Руските медии и други официални лица също използват думите "капитулация" и израза, че украинските военни са "сложили оръжие".

Украинският президент Володимир Зеленски нарича "хуманитарна операция за спасяване на човешки животи", а излезлите от "Азовстал" - герои.

"Благодарение на действията на украинските военни - ВСУ, разузнавателната служба, както и на преговорния екип на Международния комитет на Червения кръст и ООН, има надежда, че ще бъде възможно да се спаси животът на нашите момчета. Искам да подчертая: Украйна се нуждае от живи украински герои. Това е нашият принцип. Мисля, че всеки адекватен човек ще разбере тези думи", каза Зеленски във вечерното си обръщение към украинците.

"Азов": Или бавна смърт от глад, или ранна от бомби, ако свалим оръжията

"Азов": Или бавна смърт от глад, или ранна от бомби, ако свалим оръжията

Нашата държава не успя да защити Мариупол

Активните военни действия в стоманодобивния завод започват на 18 март 2022 г., след като още в началото на март руските войски обкръжават самия Мариупол. Дълго след това "Азовстал" остава под украински контрол. На 21 април руският президент Владимир Путин заповяда пълна блокада, но и след неговата заповед щурмът продължи, обстрелът по промишлената зона също.

Кремъл нарича полка "Азов" "неонацистка" формация, пример за радикален антируски национализъм или, според руската терминология, "нацизъм", от който рускоезичните в Украйна трябваше да бъдат спасени чрез "специална операция". Експертите обясняват, че полкът "Азов" отдавна вече не е доброволческият батальон "Азов", чийто гръбнак през 2014 г. наистина беше съставен от радикални националисти. Освен това, заедно с "Азов", Мариупол и Азовстал се защитават и от украински морски пехотинци и граничари.

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Битката за Мариупол е от огромно значение и за двете страни