Украинските власти изразиха тревога в сряда за съдбата на цивилните и последните бойци в Мариупол след седмици на руски бомбардировки, които според кмета на града са го превърнали в "средновековно гето", предава Ройтерс.

Омбудсманът по правата на човека Людмила Денисова призова Организацията на обединените нации и Червения кръст да помогнат за евакуацията на ранени бойци, укриващи се в стоманодобивния завод "Азовстал" в южния град, като каза, че разрушаването на импровизираната болница там означава, че много хора умират.

"Агресорът не дава шанс на ранените военни да оцелеят", написа тя в "Телеграм". "Поради риска от инфекция заради липса на антибиотици, медицински инструменти и стерилни превръзки, лекарите са принудени да ампутират крайниците (на ранените) дори при леки наранявания."

Ройтерс няма как да провери условията в "Азовстал" или докладваното разрушаване на подземната болница по-рано тази седмица.

Русия, която отрича да атакува цивилни, не коментира веднага изявлението на украинския омбудсман

Денисова призова Организацията на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) да предприемат "всички възможни мерки за защита и подпомагане на ранените цивилни, които вече не са бойци".

Тя каза, че има стотици ранени сред над хилядата бойци, които се смята, че все още са в стоманодобивния завод. Цифрите не могат да бъдат потвърдени по независим начин.

Украински официални лица заявиха, че Русия продължава с нападението си срещу завода "Азовстал" в сряда, след като превзе останалата част от града, стратегическо пристанище на Азовско море.

Един от украинските бойци в завода призова милиардера Илон Мъск да помогне за евакуацията им, съобщава "Ройтерс".

През миналата седмица редица цивилни бяха спасени от завода по силата на споразумение с Русия. Не беше обаче постигнато споразумение с Москва за евакуация на стотици украински бойци, някои от които - ранени, след седмици на ожесточени руски бомбардировки на стоманодобивния комплекс.

Съпруги на бойци от "Азовстал" към папата: Не ги оставяйте да умрат

Съпруги на бойци от "Азовстал" към папата: Не ги оставяйте да умрат

Те призоваха папа Фарнциск да помогне войниците да избегнат руския плен

Украинските власти казват, че вероятно десетки хиляди хора са били убити в Мариупол, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и обсади града, където доставките на храна, вода, електроенергия и отопление са прекъснати от седмици.

В Мариупол живееха повече от 400 000 души преди войната, но сега градът е пуст. След масови евакуации, някои организирани от ООН и МКЧК, местните власти казват, че в Мариупол има между 150 000 и 170 000 жители.

"(Руските) окупатори превърнаха Мариупол в средновековно гето", каза Бойченко, който също е напуснал града, по националната телевизия.

"Без лекарства и медицински грижи, възстановяване на водоснабдяването и канализацията в града ще избухнат епидемии. Днес по-голямата част от останалото население са стари и болни хора. Без подходящи условия смъртността сред уязвимите групи ще се увеличи експоненциално."

Мариупол, градът, който и до момента няма цялостно електроснабдяване и водоснабдяване след продължила два месеца обсада, стана един от символите на украинския отпор на руската инвазия. Седмици наред продължиха призивите на международната общност на най-високо ниво за отваряне на зелени коридори за евакуация на цивилното население. Градът е сринат почти напълно, а руската офанзива там стана печално известна с бомбата пусната по театъра, послужил за убежище и с надпис "деца" от двете му страни, както и с удара по родилно отделение.

"Азов": Или бавна смърт от глад, или ранна от бомби, ако свалим оръжията

"Азов": Или бавна смърт от глад, или ранна от бомби, ако свалим оръжията

Нашата държава не успя да защити Мариупол