Северна Корея все още разполага с достатъчно големи запаси от оръжия, за които Владимир Путин може да помоли Ким Чен-ун. Става въпрос не толкова за снаряди, колкото за военно оборудване.

Това пресмята за УНИАН военният и политически наблюдател Олександър Коваленко.

На първо място, анализаторът отрича възможността за изпращане на армейски части на КНДР на фронта в Украйна, които руската пропаганда се опитва да "разпръсне". Според него този вариант вече е малко вероятен най-малкото заради проблемите с езиковата бариера, която силно ще пречи на фронта.

"Не хиляди корейски спецчасти ще попълнят руските войски, а стотици хиляди и дори милиони боеприпаси. Това е очевидно. Доставките на 152-мм и 122-мм артилерийски боеприпаси, 122-мм ракети, 120-мм и 82-мм мини ще продължат", заяви Коваленко, коментирайки подписаните в Пхенян споразумения.

Освен това анализаторът смята, че Путин търси доставки на военно оборудване от Ким Чен-ун, което дори руската пропаганда не споменава. Според Коваленко запасите от съветска техника в руските складове ще бъдат изчерпани още тази година и агресорът вече няма да може да попълва загубите си в нея за сметка на запасите.

"Руските медии разпространяват глупости за 100500 корейски спецчасти и възхваляват доставките на снаряди и ракети за Русия, но премълчават факта на преговорите за оборудване. Защото, ако той бъде споменат, по този начин ще признаят изпразването на складовете и близостта до пълното им изчерпване", смята анализаторът.

Луксозна руска лимузина и сервиз за чай - какво си подариха този път Путин и Ким?
Обновена

Луксозна руска лимузина и сервиз за чай - какво си подариха този път Путин и Ким?

Руският лидер бе посрещнат от ликуващи тълпи и с пищни церемонии в Пхенян

Според изчисленията на Коваленко КНДР разполага със солидни запаси от съветско оборудване:

  • Т-54/55 (до 2000 броя) и танкове Т-62 в местния вариант Чхонма-хо;
  • 115-мм 2А20 и 125-мм 2А46 артилерийски системи;
  • голям брой 152-мм и 122-мм артилерийски системи;
  • 122-мм ракетни установки за залпов огън, които са аналози на BM-21 Grad;
  • до 10 000 минохвъргачки с калибър 120 mm и 82 mm;
  • хиляди различни модификации на колесни и гъсенични бойни бронирани машини.
В Северна Корея Путин разменя кон за кокошка

В Северна Корея Путин разменя кон за кокошка

Ако Северна Корея има две бутала - Поднебесната империя обикновено натиска спирачката, докато Русия сега форсира газта на севернокорейския диктатор

"Разбира се, Ким Чен-ун няма да предостави на Путин толкова, колкото той иска. Една от причините е, че Ким Чен-ум е параноик, който вярва, че е застрашен от Япония, Южна Корея и САЩ, и затова самият той се нуждае от оборудването за отбрана.

Но той ще може да се раздели с няколкостотин танка и дори с хиляда-две ТБМ, които се нуждаят от ремонт и отдавна не са използвани, на непосилна цена", смята Коваленко.