Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че сблъсъкът между руските и украинските военни кораби бил резултат от това, че чужди държави не са в състояние да държат Киев отговорен за лошо поведение дотогава, докогато Украйна се държи конфронтационно спрямо Русия, съобщават руските медии.

Това са първите коментари на руския държавен глава след конфронтацията в Керченския проток между руски и украински военни кораби на 25 ноември.

Русия атакува корабите ни в международни води, обяви Киев

Русия атакува корабите ни в международни води, обяви Киев

Съобщението на украинските власти е в противоречие с аргументите на Москва

"Властите в Киев продават настроения против Русия с доста голям успех днес. Те нямат какво друго да правят", подчерта Путин.

Руският президент изтъкна, че изглежда, че Украйна би могла да се измъкне от всичко, доколкото чуждестранни страни, подкрепящи антируската позиция на Украйна, са замесени.

"Ако искат бебета за закуска, те вероятно ще им сервират бебета. Те биха казали: "Защо не, те са гладни, какво трябва да се направи относно това?" Това е толкова късогледа политика и тя не може да има добър резултат. Това прави украинското държавно ръководство самодоволно, не им дава стимул да вършат нормална политическа работа в страната си или да провеждат нормална икономическа политика", коментира той.

Посланикът на Украйна у нас: Русия е готова да ни нападне всеки момент

Посланикът на Украйна у нас: Русия е готова да ни нападне всеки момент

В Керченския проток имало провокация от Русия, а не от Украйна

Путин допълни, че инцидентът, който приключи със задържането от страна на Русия на три украински кораба, а Киев въведе частично военно положение в страната, бил "мръсна игра" на Порошенко, който трябвало да притисне политическите си опоненти преди президентските избори през март.

Той твърди, че Украйна е отговорна за ескалацията на напрежението, тъй като инцидентът бил умишлена и планирана провокация от страна на украинските военноморски сили.

Русия трупа въоръжени сили по границата, предупреди Украйна

Русия трупа въоръжени сили по границата, предупреди Украйна

Руснаците местят 500 самолета, 340 бойни хеликоптера и 25 "батальона-тактически групи"

Руският президент също така защити граничарите, които спряха украинските кораби да преминат през Керченския проток, посочвайки, че е тяхно задължение да го направят и че ако не го направят, те биха могли да бъдат съдени за неизпълнение на заповед.