Руският президент Владимир Путин е провел разговор по телефона с френския си колега Емануел Макрон по негова инициатива.

Разговорът е бил продължение на обсъжданото в неотдавнашната визита на президента Макрон в Москва и част от регулярните телефонни контакти за обмен на мнения по ситуацията около Украйна, съобщава агенция Новости. Държавната агенция посочва и че разговорът е част от постигането на дългосрочни юридически гаранции за сигурност на Руската федерация.

Русия размисли и засега няма да изтегля войските си от Беларус

Русия размисли и засега няма да изтегля войските си от Беларус

Двете страни удължават военните учения заради напрежението в Източна Украйна

Страните са изразили загриженост от рязкото влошаване на ситуацията в Донбас, като Путин е отбелязал, че причината за обострянето са провокации от страна на украинските сили за сигурност. Според руския президент властите в Киев само имитират преговорен процес и упорито отказват да изпълняват споразуменията от Минск.

Освен това е подчертано, че Киев е подтикнат към военно решение на проблема с Донбас от западните страни и НАТО, които помпат увереността на Украйна с модерни оръжия и боеприпаси.

Освен това Путин е повторил нуждата САЩ и техните партньори от НАТО да възприемат сериозно исканията на Русия за гаранции за сигурност и да отговорят на тях конкретно и по същество.

Веднага след разговора с Владимир Путин, Емануел Макрон е провел и половинчасов разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, който го е уверил, че Украйна няма да отговаря на никакви провокации по линията на съприкосновение в Донбас. Самият Макрон изразява готовност за нови стъпки в името на стабилността и мира и не изключва нови дипломатически мисии.

Агенция "Ройтерс" съобщава с позоваване на източник от френската администрация, че е договорена среща на контактната група в рамките на ОССЕ в понеделник.

САЩ и Великобритания режат достъпа на Русия до долари и лири при инвазия

САЩ и Великобритания режат достъпа на Русия до долари и лири при инвазия

Борис Джонсън подозира, че Путин не разсъждава логично

Припомняме, че само преди десет дни френският президент Емануел Макрон бе на посещение и в Украйна, и в Русия, където проведе над 5-часови разговори с Владимир Путин

Струпването на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса. 

Според Русия НАТО търси претекст да разположи повече военни сили и техника в близост до руската граница. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Западът е отприщил тази истерия, за да прикрие саботажа от страна на Украйна на Минските споразумения, които полагат основите за политическо разрешаване на въоръжения конфликт в Донбас.