Руският президент Владимир Путин подчерта по време на пресконференцията след разговори с с германския канцлер Олаф Шолц, че НАТО е вече "до нашия дом".

"Казват, че в близките години Украйна няма да влезе в НАТО... Какво значи "казват"? Ние сме длъжни да разберем какво означава това в междудържавните отношения. 30 години вече се говори, че НАТО няма да се разширява въобще, нито на инч към руските граници. И днес виждаме инфраструктурата на НАТО точно до нашата къща", са точните думи на Путин.

Срещата с Олаф Шолц продължи повече от очакваното, като бяха разпространени и снимки отново на двамата лидери на голямата маса в Кремъл. Германският канцлер явно също като френският президент Емануел Макрон, е отказал да направи руски ПСР тест за коронавирус, с оглед на сигурността службите да не се сдобият с негов генетичен материал.

НАТО и ЕС не са съгласни с предложенията за сигурност на Русия, но има точки, които могат да бъдат обсъждани, заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц.

"Що се отнася до ситуацията с преговорите: позициите се различават... но е важно да говорим помежду си", каза Шолц на пресконференцията, поставяйки акцент върху нуждата от дипломатически подход и диалогичност, за да не възникват опасни ситуации.

А днес руснаците чертаят карти

А днес руснаците чертаят карти

За Путин Украйна бе претекст, а успехът му е постигането на отстъпки по контактните зони от Балтийско до Черно море

Руският президент Владимир Путин не даде знак за отстъпки.

Русия очаква диалогът по гаранциите за сигурност да се развива комплексно, като се вземат предвид опасенията на всички страни, каза руският президент Владимир Путин, но подчерта, че Русия е готова да обсъжда въпросите на сигурността само във връзка с фундаментални въпроси, които са от първостепенно значение за Руската федерация.

Посещението на германския канцлер в Москва идва след вчерашната му визита в Киев, като част от дипломатическите совалки, които западните лидери направиха с целта да намалят напрежението около Украйна заради масираните руски военни учения около нейните граници и подозренията, че Русия може да нападне Украйна.