Руският президент Владимир Путин подписа указ и назначи членовете на своя кабинет за петия мандат, съобщава "Ройтерс".

Той определи Николай Патрушев за свой помощник заедно с дългогодишния си съюзник Алексей Дюмин.

Руският лидер издига икономическия си съветник Максим Орешкин на длъжността заместник-началник на кабинета и оставя Антон Вайно като началник на кабинета си, заедно с Алексей Громов и Сергей Кириенко като първи заместник-началници. Дмитрий Песков остава прессекретар.

Патрушев беше преместен от поста секретар на Съвета за сигурност, който ще бъде зает от Сергей Шойгу - бившия министър на отбраната.

Дюмин, бивш бодигард на Путин, който впоследствие стана губернатор на Тулска област, също беше назначен за помощник на руския президент.

Орешкин беше издигнат до длъжността заместник-началник на щаба, заедно с Дмитрий Козак, Песков, Владимир Островенко и Магомедсалам Магомедов.

САЩ видяха в смяната на Шойгу отчаянието на Путин да продължава войната в Украйна

САЩ видяха в смяната на Шойгу отчаянието на Путин да продължава войната в Украйна

След направените рокади в руското правителство

Алексей Дюмин е един от най-близките съюзници на Путин. Той е роден на 28 август 1972 г. в Курск. Баща му е бил военен медик, а майка му - учителка.

През 1995 г. постъпва във Федералната гвардейска служба. Охранявал е както президента Борис Елцин, така и премиера Виктор Черномирдин.

От август 1999 г. Дюмин работи в личната охрана на Путин за първия и втория му мандат като президент.

През 2012 г. е назначен за заместник-началник на личната охрана на държавния глава. През 2014 г. той е назначен за заместник-началник на ГРУ (руското военно разузнаване). Той беше едно от ключовите лица зад анексирането на Крим. През 2015 г. е назначен за заместник-министър на отбраната.

През 2016 г. е избран за губернатор на Тулска област.

На 2 май той беше показан на телевизионна среща на четири очи с Путин, на която президентът го поздрави за "впечатляващия" растеж на индустриалното производство в неговата област.

Путин: Русия сама ще определя съдбата си

Путин: Русия сама ще определя съдбата си

Той е уверен в руската победа