Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков обясни в понеделник, че досегашният министър на отбраната Сергей Шойгу като секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация ще бъде ръководител на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), но не и непосредствен ръководител, съобщава ТАСС.

"Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу ще ръководи конкретно работата на ФСВТС. Не става дума, че той ще бъде непосредствен ръководител на тази служба", каза представителят на Кремъл.

Песков припомни, че непосредствен ръководител е Дмитрий Шугаев.

Както следва от указа, подписан от руския президент Владимир Путин за структурата на федералните държавни органи, ФСВТС е прехвърлен от подчинение на Министерството на отбраната на пряко подчинение на президента на Руската федерация.

ISW: Какво означават рокадите на Путин в правителството?

ISW: Какво означават рокадите на Путин в правителството?

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната

Припомняме, че преди това Путин назначи Шойгу, който заемаше поста министър на отбраната на Руската федерация от 2012 г., за секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, освобождавайки Николай Патрушев от този пост поради преминаването му на друга работа.

Заедно с това обяви и други рокади в новото правителство. Андрей Белоусов бе предложен за поста министър на отбраната, заеман от Сергей Шойгу. 

За министър на външните работи президентът предлага преназначаването на Сергей Лавров, който заема този пост вече повече от 20 години.

Путин предложи Михаил Мишустин за премиер
Обновена

Путин предложи Михаил Мишустин за премиер

Държавната дума утвърди кандидатурата му