Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който назначи руски прокурори на Донецката и Луганската народна република, Херсонската и Запорожската област.

Андрей Спивак е назначен за прокурор на Донецката народна република, Хлеб Михайлов - на Луганската народна република, Андрей Петров - на Херсонска област, и Кирил Осипчук - на Запорожка област.

През ноември главният прокурор на Русия Игор Краснов издаде указ за създаване на прокуратури в Донецката и Луганската народна република, както и в Херсонска и Запорожка област. Това стана месец след като Руската федерация обяви анексирането на четирите области, въпреки че към онзи момент контролираше напълно само една от тях.

Днес Путин предостави и допълнителни мерки за социална подкрепа на длъжностни лица и служители на организации, които работят в новите територии на Русия.

Съгласно президентския указ в случай на смърт на лица в четирите украински области техните роднини имат право на еднократно плащане в размер на 5 млн. рубли. В случай на нараняване те имат право да получат еднократно плащане в размер на 3 млн рубли.

Тези плащания обаче не се вземат предвид при определяне на правото на получаване на други обезщетения или мерки за социално подпомагане. Отделно такива лица получават и държавна помощ, ако са били убити или ранени между 24 февруари и 30 септември.