Бившият френски посланик в Москва Жан-Морис Рипер смята, че руският президент е "жертва на собственото си затваряне" в лицето на Европейския съюз.

Жан-Морис Рипер е дипломат, бивш посланик на Франция в Русия от 2013 г. до 2017 г., по време на анексирането на Крим и войната в Донбас, след това в Китай между 2017 г. и 2019 г. Той анализира отношението на руския президент и неговата визия за Европа пред le monde.

"Владимир Путин дойде на власт през 1999 г. във време, когато Европа укрепваше своя съюз, докато Русия основно поддържаше двустранни отношения с всяка от държавите. Той беше подполковник от КГБ, бивш майстор в изкуството на мрежите, в система за хищничество, родена през 90-те години, особено в Санкт Петербург, и който не се поколеба много бързо да покаже, че ще използва сила, като в Чечня", посочва той.

Бивш руски премиер: Путин е политически луд и бесен на света

Бивш руски премиер: Путин е политически луд и бесен на света

Руският президент искал да върне страната в XIX век

"Приехме го за президент на Русия. Очаквахме факта, че страната ще се върне към старите си демони", разказва Рипер.

По думите му Путин продължил своята грабителска политика. "В крайна сметка се окарикатури. Той пропусна да види, че Европейският съюз се превръща в сила. Той не разбираше, че светът се е променил", разказва дипломатът.

По думите му Русия трябва да е най-богатата страна на планетата, но тя все още е богата страна, населена с бедни хора.

"Мимоходом ви напомням, че това е единственото място в света, където можете да внесете законопроект в парламента сутрин и да го видите обнародван още същата вечер - руснаците го кръстиха "лудия принтер", посочва Рипер.

Той разказва още, че запитан дали Владимир Путин е луд, невропсихиатърът Борис Цирулник отговорил, че президентът на Русия е имал рационалността на делириума си. Руският президент разсъждава напълно рационално, което няма много връзка с реалността, по думите на бившия френски посланик в Русия.

Путин воюва с реалността, а Русия се движи към идеологизирана автаркия

Путин воюва с реалността, а Русия се движи към идеологизирана автаркия

Антиколониалният дискурс поставя Русия в позицията на страна от третия свят