Западът открито преследва руски журналисти. Това заяви в интервю за президентът на Русия Владимир Путин за монголския вестник Onoodor в навечерието на посещението си в страната, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва дни, след като Москва забрани на десетки американски журналисти да влизат в страната. Също така, руските власти реагираха гневно и след репортажите на чужди медии на бойните действия в Курска област. 

"За да се скрие от неудобни факти, от правдива информация, Западът, който се смята за еталон на свободата, започна открито преследване срещу руски кореспонденти", каза Путин. 

Русия забрани на 92 американски журналисти, адвокати и бизнесмени да влизат в страната

Русия забрани на 92 американски журналисти, адвокати и бизнесмени да влизат в страната

Забраната е в отговор на русофобския курс на администрацията на Джо Байдън

Путин също така твърди, че в Русия медиите са свободни.

"Единственото изискване към тях е спазването на руското законодателство", каза той. Чуждестранните кореспонденти, акредитирани у нас, трябва да разберат това".

Русия често е обвинявала западните страни, че налагат несправедливи ограничения на своите медии в чужбина, включително забрани на някои подкрепяни от държавата новинарски издания.

Путин твърди още, че руските журналисти са изправени пред "пряка цензура" в почти всички западни страни.

Русия съди още двама журналисти заради репортажи от Курска област

Русия съди още двама журналисти заради репортажи от Курска област

Делото пак е за незаконни преминаване на границата на Руската федерация

"Единственото, което нашите медии правят, е да предават убедително руската гледна точка по съвременните съвременни проблеми и процеси, протичащи в света", каза Путин.

През май руските законодатели приеха законопроект, който дава на прокурорите правомощия да затварят бюра на чуждестранни медии в Москва, ако западна страна е била "недружелюбна" към руските медии.

Вашингтон наложи санкции срещу някои държавни руски телевизионни станции, които според него са разпространявали дезинформация, за да подпомогнат войната на Русия в Украйна.

Италианските журналисти се завръщат след репортажа в Курска област

Италианските журналисти се завръщат след репортажа в Курска област

Русия изрази протест и RAI взе решение да ги прибере заради безопасността им